Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor lavin har gått på Mullfjället

/
  • Lavinen har gått vid Grokyrkan på Mullfjället, som ligger i ostlig riktning en bra bit utanför liftsystemet i Tegefjäll.
  • Karin Trolin undersäker den stora käglan.

En stor, naturligt utlöst, lavin har gått under natten mot tisdag på Mullfjället. Den observerades och dokumenterades på tisdagen av Naturvårdsverkets lavintekniker, under arbetet med de dagliga lavinprognoserna.

Annons

Lavinen har gått vid Grokyrkan på Mullfjället, som ligger i ostlig riktning en bra bit utanför liftsystemet i Tegefjäll. En stor hängdriva har lossnat ovanför en brant klippkant, vilket dragit med sig snömassorna runtomkring och nedanför i en flaklavin.

– Den är sannolikt de senaste dagarnas hårda vindar och snödrev som har byggt på hängdrivan och påverkat den så att den lossnat. Även de senaste dagarnas milda väder har påverkat och gjort snön instabil, säger Karin Trolin, lavintekniker vid Åre Lavincenter samt observatör och prognosmakare för Naturvårdsverkets dagliga lavinprognoser.

Hon bedömer att lavinen gått under natten mot tisdag. Brottkanten beräknar hon till cirka 3–4 meter, bredden cirka 150 meter och längden cirka 300 meter. Den stora käglan har gått en lång väg ner längs sluttningen och fram till där terrängen planar ut.

Lavinfaran i området bedöms för närvarande vara måttlig. Alla sluttningar i liknande väderstreck väntas inte ha potential att släppa, men visa specifika kan göra det vid tillräcklig påverkan som i fallet med den stora hängdrivan vid Grokyrkan.

Läs mer: Dagliga lavinprognoser utökas med Funäsfjällen-Ljngdalen-Helags (Plus-märkt)

Här hittar du Naturvårdsverkets daliga lavinprognoser

Naturvårdsverkets dagliga lavinprognoser som gäller för Åreområdet, Bydalenområdet och Storulvån-Sylarna, allt utanför skidanläggningarnas ansvarsområde, startade den 12 januari. Prognoserna för Hemavan/Tärnaby startade den 19 januari. Abisko/ Riksgränsen drar i gång den 26 januari och Funäsfjällen-Helags-Ljungdalen startar den 9 februari. Alla prognoser pågår till och med den 1 maj.

Mer läsning

Annons