Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort polispådrag under ministermöten

1 juli i år tar Sverige över ordförandeskapet för EU under ett halvår. Två ministermöten ska hållas i Åre – för polisen betyder det semesterstopp och att över 300 poliser behöver lånas in.

Annons

– Vi får hit mellan 300 och 350 poliser och de kommer från i stort sett hela Sverige, säger Håkan Modin, kommenderingschef vid polisen i Jämtland.

Håkan Modin berättar att polismyndigheten i länet först gör en bedömning om hur många extra poliser man tror behövs för att klara uppdraget. Fördelningen sker efter beslut av en central planeringsgrupp vid Rikspolisstyrelsen – de bestämmer också var ifrån poliserna ska tas.

– Sedan får vi se om regering och riksdag skjuter till pengar för det här. Vid det så kallade Nato-mötet i Åre hade vi 1 700 poliser. Det fick vi ersättning för, sent om sider, och det hoppas vi få nu också. För det kommer att kosta, säger Håkan Modin.

Kraftsamlingen inför ministermötena kommer att påverka verksamheten och det gäller sannolikt alla polismyndigheter i Sverige. Under ordförandeskapet kommer 14 polismyndigheter av 22 att ha EU-möten inom sitt geografiska område – bara i Stockholm kommer över 60 möten på olika nivåer att hållas.

– Vi har beslut om semesterstopp under tre veckor i sommar. Vi lyckades ändå med semesterplaneringen så att alla får sin lagstadgade semester om fyra veckors sammanhängande ledighet, sådant går inte att göra avsteg från. Och mitt i allt här har vi både Yran och Fäviken som vi får klara med egna resurser.

– De som kommer hit, i alla fall de som varit här tidigare, har trivts och vi har fått beröm om att det varit välordnat och så vidare. Trots att vi haft en del problem med förläggning, säger Håkan Modin.

Inför ministermötena i juli är boendet för de tillresta poliserna i det närmaste löst och de kommer att inkvarteras i Åre-området.

Mer läsning

Annons