Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort riddarspel på lördag

/

På lördag är det dags för den första historiska festivalen på Tossön i Järpen. Tanken är att arrangemanget ska bli en årlig folkfest.
– Vi räknar med 2 000 besökare, säger Maria Kjellström.

Annons

Att det blir en historisk festival den 6:e juni har egentligen inte så mycket med nationaldagsfirandet att göra. Maria Kjellström, en av medlemmarna i Riddarorden Jamtlandicum, förklarar att helgen helt enkelt passar för ett större arrangemang.

– Det är en röd dag men det är inte så lång helg som Kristi Himmelfärdshelgen så folk reser inte bort i samma utsträckning. Vi har kollat runt och sett att det händer inte så mycket just den här helgen men vi tror att folk är sugna på att komma ut och göra något innan semestrarna.

På lördag klockan tolv drar det igång. Sammanlagt 60 aktörer ska finnas på plats. Det blir riddarspel och pilbågstävlingar. Dessutom blir det en munkfotbollmatch.

– Jag tror det blir en riktig höjdare att se folk från Järpen spela fotboll i munkdräkter.

Det är Tossögården och Riddarorden Jamtlandicum som arrangerar festivalen tillsammans. Tema för året är medeltiden, men även andra tidsepoker kommer att utspelas under dagen.

- Det är för att öka intresset för Västjämtlands spännande historia som vi gör det här.

Publiken behöver inte betala inträde. Men som vanligt när Jamtlandicum ordnar föreställningar genomförs en insamling för välgörande ändamål. Tanken är att pengarna ska gå till Tallkronans demensboende som vill anlägga en trädgård, berättar Maria.

 

Mer läsning

Annons