Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobaksjätte öppnar snusbutik i Åre – trots att hårdare tag mot tobak kan vara på gång

/
  • Lagom till påsk öppnar tobaksjätten, Swedish Match, konceptbutik för snus i Åre. Här bilder från Göteborgsbutiken.

Tobaksjätten Swedish Match öppnar konceptbutik för snus i Station Åres lokaler. Lagom till påsk är det öppning och inom kort ska speciella snusexperter rekryteras till Åre.

Annons

Det är hälsokostkedjkan Lifes gamla lokaler, på nedre plan i Station Åre, som nu ska inrymma en specialbutik för svenskt snus. Och butiken i Åre blir Swedish Match fjärde så kallade konceptbutik där kunderna ska hitta hela Swedish match snussortiment och också ges möjlighet att blanda sitt eget snus. Från start ska det vidare gå att köpa ett nytt exklusivt snus med anknytning till Fäviken och Fävikens mästerkock Magnus Nilsson. General Kardus Fäviken heter snuset som enligt reklamtexten ska innehålla lokalt odlad tobak från just Fäviken.

– Just nu håller vi på med förberedelser. Om cirka två veckor kommer vi att starta med byggnationerna i butiken, säger, Cissi Källbäck, butiksansvarig vid Swedish Match.

I måndags presenterade regeringen speciella utredare, Göran Lundhal, sitt slutbetänkande "En översyn av tobakslagen – nya steg mot ett minskat tobaksbruk" och här förelår utredaren bland annat att det bör bli förbjudet att röka på uteserveringar och tågperronger. Vidare vill utredaren att snus och cigaretter inte längre ska få exponeras synligt i butikerna. Men det nya förslaget på en ytterligare åtstramning kring rök- och snusning påverkar inte butiksetableringen i Åre.

– Det kommer inte att påverka. Vi öppnar butiken som planerat. Det som kommit är ett förslag som ska röstas igenom och om det går igenom så gäller det från 1 januari 2018.

Betyder butiken nya jobb i Åre?

– Inledningsvis kommer vi att vara fyra stycken. En butikschef och tre stycken snusexperter.

Och vad är en snusexpert?

– Alla som anställs som snusexperter får en gedigen utbildning där de lär sig allting om våra produkter.

– De lär sig alltifrån snusets bakgrund och historia, om dess innehåll, nikotinhalt, till smaksättning.

– När du kommer in i butiken som snusare kan du verkligen förkovra dig om snus.

Får man också lära sig om snusets skadeverkningar?

– Absolut. De har kunskap om, och kan svara på frågor om, snusets eventuella skadeverkningar och så vidare. Vi tycker att vi fungerar som en mötesplats för vuxna snusare där vi ska komma närmare våra konsumenter.

Läs mer om Åre:

Hit flyttar Årefjällsloppet sin målgång

250 nya bostäder på gång i Åre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons