Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undrar du också över svampmolnet i Åre - här har du förklaringen

Ett svampliknande moln kunde i går, torsdag, ses i stora delar av Åre kommun. Dennis Lindbergs foto på fenomenet fick stor uppmärksamhet på sociala medier, så ÖP sökte svar på hur det bildats.

Annons

Explosion, Ufo eller helt enkelt ett vackert väderfenomen? Så här såg det ut i alla fall. (Läsarbild).

På vägen hem från mataffären i Björnänge utanför Åre fick Dennis Lindberg syn på det ovanliga molnet.

– Jag såg det i backspegeln och tänkte att det där måste jag ju ha en bild på så jag stannade till och fotade, säger Dennis Lindberg.

Molnet svävade ovanför Förberget som huserar stora delar av Björnens skidområde.

– Det såg ut som svampmolnet från en kärnvapenexplosion tycker jag och många sade att det liknade ett ufo också, säger Dennis Lundberg.

Men dom teorierna blir snabbt avfärdade av Andreas Gyllenhammar, klimatanalytiker.

Andreas Gyllenhammar avfärdar teorier om ufon och explosioner.

– Den där typen av moln kallas altocumulus lenticularis, eller linsmoln som vi säger på svenska och de uppstår oftast i runt berg och i fjällterräng, säger han.

För molnet i Dennis bild förklarar Andreas Gyllenhammar att det vinden har kommit in från väst och svept över och runt Åreskutan. På östsidan som legat i lä har det bildats vågor och virvlar i luftflödet. När detta sker samtidigt som luften rör sig uppåt och fukten i luften kyls av bildas molnet.

– De är väldigt vackra den här typen av moln och de bildas ofta ensamma så de sticker ut ganska kraftigt, och särskilt det här som färgades av solnedgången också, säger Andreas Gyllenhammar.

Mer läsning

Annons