Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev Åreskutans baksida från hästryggen

Fem ridsugna gäster har samlats vid en hästhage i Huså. Hästarna i hagen härstammar från Island. Gästerna är från Australien, Nederländerna och Kall. För första gången ska de nu få uppleva den snöklädda fjällvärlden från en hästrygg.

Annons

Hannah Jonsson driver sedan juni 2014 Huså Åreskutans Fjällridning. Hon anordnar turridning som utgår från Huså året runt. På vintern 2,5-timmarsturer samt halvdagsturer med lunch till flerdagarsturer med övernattning på sommaren.

– Det här är livet, det är i stället för att jobba. Kan man göra något man älskar, behöver man inte göra något annat, säger hon.

Det har gått bra sen hon drog i gång.

– Över förväntan faktiskt. Och sommaren den har varit fullbokad. Målet är att få bra flyt på bokningarna året om, säger hon.

Till sin hjälp har hon 16 hästar, de flesta islandshästar. Nu vill hon skaffa fler.

– De är lätta att rida för ovana, de är trygga och stabila. Alla kan rida en islandshäst, säger hon.

På vintern erbjuder Huså Åreskutans Fjällridning 2,5h tur och halvdagstur som utgår från Huså.

Vid hagen högt belägen i Huså tar hon emot de långväga gästerna, funderar ett tag och delar sedan ut den häst hon tror ska passa.

– Funi som ligger där och sover ska du ha, säger hon och ger ett träns till Mathilde Oosterhoff.

– Hon var lite trött men nu är vi vänner, säger Mathilde och skrattar när hon fångat in Funi.

Först ska träns och sadel sättas på.

Mathilde är från Nederländerna men bor sedan 2010 i Kall. Den här veckan har hon besök hemifrån av sin bror Anteun Oosterhoff med sambon Marjon van Paassen. Och de har hunnit med mycket, Ristafallet, Åreskutans topp, hundspann och snöskoter. Den här dagen står ridning på schemat, därefter isfiske.

– När de kommer på besök vill vi göra mycket. Förut var det mer skidor, nu provar vi annat, saker man inte kan göra i Nederländerna, säger Mathilde.

Anteun berättar att de har egna hästar där hemma och rider nästan varje dag.

– Men det är första gången vi rider i snö, det här ska bli roligt, säger han.

Mäktig skog blandas med ståtliga fjäll under turen.

Gruppen sadlar på och rider in i Husådalens vinterland, mäktig skog blandas med ståtliga fjäll. Lunchen ligger nedpackad i sadelväskan. Målet är en kåta högt upp ovanför skidbackarna med utsikt över Åreskutans baksida. Linn Ullberg och Aaron Fynney galopperar uppför backen mot det väntande fikat. Båda bor i Byron Bay i Australien. Två veckor är de i Sverige.

– Jag har ridit förut men det var 11 år sedan, det är som att cykla, det kommer tillbaka sakta men säkert. Roligast är att galoppera uppför i den fina naturen, säger hon.

Efter besöket här väntar två veckor på Bali för paret.

– Två veckor med kyla och två veckor med värme, det blir bra, säger Aaron.

Lunchen intas framför den sprakande eld­en i kåtan.

Efter lunchen framför den sprakande eld­en i kåtan tar Hannah Jonsson med gäst­erna till den högsta punkten på berget. En solhalo skiner över den snötäckta Åreskutan och gästerna är nöjda.

– Jag vill förmedla det jag känner när jag är ute på fjället. Man äter när man är hungrig och vilar när man är trött. Jag tror jag förmedlar det till gästerna. Många säger att de känner ett lugn, säger Hannah.

Efter några timmar på fjället är gruppen tillbaka vid hagen och leder in hästarna. Nu får de vila och det kan nog även gästerna behöva.

– Det här var jätteroligt, men det känns lite i knäna, säger Aaron.

– Men i morgon kommer du ha träningsverk här, säger Linn och pekar på insidan av låren.

FAKTA Rida i Åre Huså Åreskutans Fjällridning, turer med Islandshäst på Åreskutans nordsida. Facebook: Huså Åreskutans Fjällridning, aremountainriding.comÅre Ridklubb, ponnyridning för barn på lördagar, anmälan från gång till gång. areridklubb.seTur med Haflinger, ridning i vacker miljö i Krok som passar ung, gammal, nybörjare, van ryttare eller rörelsehindrad. ridahaflinger.se Åre Ridcenter, upplev vinterfjället med Islandshästar, turerna utgår från Ottsjö. are-ridcenter.se

Mer läsning

Annons