Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vändningen: Högstadiet blir kvar

/

Bybornas protester gav resultat. Nu totalvänder politikerna i barn- och utbildningsnämnden om nedläggningen av högstadiet i Hallen. Högstadiet blir kvar.
Lågstadiet i Duved räddas också.

Annons

Det mesta av de förslag på besparingar som skulle drabba förskolorna och grundskolorna i Åre kommun drivs inte igenom. Barn- och utbildningsnämnden hade sammanträde under onsdagen och hanterade en 19 punkter lång åtgärdsplan.

I den planen fanns det med att lägga ner elevhemmet Röjsmon.

– Det kommer att avvecklas och man kommer inte att erbjuda boende på elevhemmet från 2016/2017 förutsätt att vi inte får det fullt intäktsfinansierat, säger Anna-Karin Vernberg, (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det blev också beslutat att all teoretisk utbildning på hotell- och restaurangprogrammet samt restaurang- och livsmedelsprogrammet flyttas från Åre till Järpen.

– Men köket och restaurangen blir kvar i Åre, säger Anna-Karin Vernberg.

En av de hetaste frågorna har handlat om högstadiet på Hallens skola. Ett av förslagen var att lägga ner det och flytta eleverna till Mörsils skola. Det är ett förslag som möts av protester från Hallenbygden. Det kom ett 50-tal från bygden och hade ett protestmöte före nämndens sammanträde.

Opinionen gav effekt för nämnden beslöt att låta högstadiet vara kvar.

– Skolfrågorna har varit vida diskuterade, säger Anna-Karin Vernberg och fortsätter.

– Vi har haft en bred politisk enighet i frågan.

Håkan Thoresson är en av de boende i Hallenbygden som protesterat mot nedläggningen. Han är djupt överraskad över beslutet i nämnden.

– Det var mer eller mindre en kovändning. Jag är inte rörd, men i djupet av mitt hjärta känner jag en väldig glädje, säger han.

Han tycker att det känns som att kommunen nu är öppen för en utveckling av Hallenbydgen och att politikerna verkligen lyssnat på de boendes argument.

Under nämndens sammanträde fanns det fler sparbeslut att ta. Lågstadiet på Duveds skola var nedläggningshotat, men även det blir kvar. Det fanns också planer på att lägga ner förskolan i Månsåsen.

– Beslutet är att den ska finnas kvar och erbjuda en-avdelningsförskola, säger Anna-Karin Vernberg.

Resultatet av det beslutet blir att en avdelning i stället läggs ner på Storsjöodjurets förskola. Där blir det kvar en avdelning.

Rent formellt är det så att inga beslut är definitiva förrän kommunfullmäktige säger sitt 17 april.

Mer läsning

Annons