Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom hundarna i ospårad snö

/
  • Jämtland är Jet Abbniks och Danilo Kalbermatters paradis för slädhundskörning. Här är Jet på tur i Hotagsfjällen.
Jet Abbniks och Danilo Kalbermatter bor i Tennjen, Schweiz, men har startat slädhundsverksamhet i Häggsjövik.

Annons

Bilen slirar långsamt uppför den branta, smala vägen som slingrar sig som en orm uppför bergssidan. Jag är på väg till Tennjen för att hälsa på Jet och Danilo. De bor i en schweizisk vykortsidyll med djupa dalar och höga berg täckta av ett gnistrande snötäcke. På fjällsidorna ligger gårdar och hus, timrade stugor med färgglada fönsterluckor och stenbelagda tak.  Ordet paradis dyker snabbt upp i mitt huvud. Men när jag nämner det för Jet och Danilo så är det inte Tennjen och Schweiz som uttalas utan byn Häggsjövik i Jämtland. 

Jet Abbink är en holländsk pizzakock med glimten i ögat som bor tillsammans med sin garvade bergsguide Danilo Kalbermatter. Tillsammans delar de ett stort intresse för slädhundar, siberian huskies.

drabbades de båda av ”husky virus”, de blev kära på riktigt i slädhundssporten. Intresset började i Schweiz, men vintern 2003 tillbringade de fem månader i lappländska Klimpfjäll. Här var det annorlunda från Schweiz där hundarna endast sprang i preparerade tävlingsspår. I Klimpfjäll låg fokus på ospårade fjällturer. Kunskaperna och intresset växte och väl tillbaka hemma i Schweiz föddes idén om en egen ”Huskyfarm”, slädhundsgård. Schweiz må vara vackert och en drömdestination för skidåkning men för slädhundsturer har det sina begränsningar. Då lämpar sig Sveriges platta landskap med skogar, fjäll och sjöar bättre.

– Vi började leta på internet, berättar Danilo, hus till salu någonstans i Skandinavien. Kriterierna och önskemålen var många.

– Vi ville köpa ett hus med nära tillgång till skog, sjö och fjäll. Tillräckligt med mark för hund- och rastgårdar och inte alltför tätbebyggt. Det är trots allt hundar som kan föra en hel del oväsen.

Letandet tog några år och under tiden införskaffades ytterligare ett par siberian huskies hemma i Tennjen, Schweiz. Tillsammans med två hundar sedan tidigare hade de nu fyra stycken och behovet blev bara större för ett hus någonstans i Skandinavien. Chansen dök upp via en tysk hemsida, enplansvilla till salu i Häggsjövik, Schweden. Därifrån gick det fort säger Danilo.

– Vi besökte Häggsjövik i oktober 2005 och trivdes på en gång. Den lilla byn uppfyllde alla våra krav och önskningar. Ett par månader senare var vi tillbaka som husägare.

Från början var inte tanken att starta ett företag utan snarare kunna spendera vintrarna i Häggsjövik med slädhundsturer till fjälls. De har nu 18 hundar sammanlagt och till stor hjälp är deras vän Heiko, hundskötare från Tyskland som ser efter hundarna när de båda är i Schweiz. Men med stora investeringar i hus och hundar och dessutom ett stort intresse visat från familj, vänner och nyfikna och hjälpsamma Häggsjövikbor så känns nu inte steget så stort att starta företag i Sverige säger Jet.

– Vi vill kunna skräddarsy endags- eller flerdagsturer för våra kunder, berättar Danilo. Turer med övernattning i stuga eller tält.

via tyska internetsidor och Danilos kontakter som bergsguide i Schweiz tror varken han eller Jet att det blir några problem att boka upp en hel vinter och få lönsamhet. På somrarna finns deras jobb kvar i Schweiz.

– Steget att flytta till Jämtland på heltid är fortfarande stort säger Jet och Danilo men en dag kanske vi bor i vårt paradis året runt, och paradiset det är Häggsjövik!

Mer läsning

Annons