Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berg avbryter AME-affären

/
  • Nya och mindre kostnadskrävande former för arbetsmarknadsenheten i Hoverberg ska nu utredas sedan förhandlingarna med ett privat företag avbrutits.

Det blir inget privat övertagande av den kommunala arbetsmarknadsenheten i Berg. I stället ska nu möjligheterna att driva verksamheten vidare, men i ny och nedbantad form, utredas.

Annons

Det var en enig kommunstyrelse som på tisdagen gav kommunchefen BrittInger Stein-Öhrnell uppdraget att utreda detta sedan förhandlingarna med det privata bolaget inte lett fram till ett avslut.

Det var i början av mars som det nybildade lokala bolaget Rehab i Berg och kommunen undertecknade en gemensam avsiktsförklaring om att arbetsmarknadsenheten skulle överlåtas till företaget vid halvårsskiftet.

Sedan dess har förhandlingar om villkoren för ett övertagande pågått, men alltså inte lett fram till något resultat.

– Därför avbryter vi arbetet med den planerade överlåtelsen och kommer att avyttra enheten i dess nuvarande form. Målet är nu att hitta nya former för verksamheten och anpassa den till den minskade budget vi har för arbetsmarknadsenheten, säger kommunalrådet Lena Olsson (BE).

Nettokostnaden för den här enheten, där i dag 20-talet personer har sin sysselsättning, har i årets budget minskats från tidigare 4 miljoner till 1,8 miljoner kronor.

I arbetet med årets budget fanns en ren nedläggning av arbetsmarknadsenheten som ett alternativ till försäljning. Men nu finns alltså en möjlighet att en del av verksamheten kan komma att drivas vidare i kommunal regi.

Den förslagna förändringen blir nu föremål för förhandlingar med de fackliga organisationerna.

Från Kommunal-Z beklagar man att den tänkta överlåtelsen till Rehab i Berg inte blir av.

– Hade den överlåtelsen gått enligt planerna hade det kunnat bli en bra lösning. Nu känns det som vi är tillbaka på ruta ett igen. Vi har redan varnat för en utslagning om det skulle bli en nedläggning med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut i dag, säger Jan-Erik Eriksson, Kommunal-Z i Berg.

Mer läsning

Annons