Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun riktar kritik mot Trafikverket – kräver betydligt kraftfullare satsningar på vägarna i inlandet

Trafikverkets uppdrag att tillhandahålla goda transportvägar i Jämtlands län och Inlandsstråket tillgodoses inte i den föreslagna Nationella planen för 2018-2029. Det anser kommunstyrelsen i Berg i sitt kritiska remissvar.

Annons

Man konstaterar att i planen för Europavägar är tilldelningen för länet endast 1 promille av den totala budgeten. Den länspotten är på 635 miljoner kronor och räcker bara till att finansiera förbifarterna i Sveg och Brunflo.

Dessutom går endast 521 miljoner kronor av den totala ramen på 36,6 miljarder kronor för regionala planer till Jämtland. Det motsvarar 1,4 procent av den ramen.

Genom sin fördelning a resurser anser Bergs kommun att Trafikverket bidrar till urbanisering.

Kommunstyrelsen i Berg anser att inte minst den tunga trafiken genom länet motiverar betydligt kraftfullare satsningar på vägarna i inlandet. Även för den ökande turisttrafiken krävs sådana satsningar.

Den slutsats politikerna i Berg därför drar är att fördelningen av väganslagen i landet måste förändras.

– Det är viktigt att fördela resurser till hela landet. Landets olika delar är beroende av varandra. De växande storstadsregionerna är helt beroende av de värden som skapas på landsbygden. Genom sin fördelning av medel medverkar Trafikverket till att urbaniseringen fortsätter. Tillväxt och välfärd förutsätter en väl fungerande infrastruktur. Därför måste glesbygdens och hela Sveriges transportnät prioriteras, anser Bergs kommun i sitt remissvar.

Mer läsning

Annons