Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs politiker vill ge sig själva högre arvoden

Det vankas mer klirr i kassan för kommunpolitikerna i Berg. Efter en översyn av de förtroendevaldas arvoden föreslås nu en höjning som ökar kostnaden nästa år med totalt drygt 461 000 kronor.

Annons

Therese Kärngard (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den föreslagna förändringen innebär bland annat att kommunalrådet Therese Kärngard (S) får sin tjänstgöringsgrad utökad från nuvarande 90 till 100 procent. Det nya månadsarvodet blir därmed 45 595 kronor.

Kommunstyrelsens arbetsutskott, som tillstyrkt förslaget, konstaterar att Bergs kommunalråd är det enda i länet som inte är heltidsarvoderat.

– Det kan inte anses rimligt att vår kommunstyrelseordförande behöver arbeta mindre än övriga kommunstyrelseordföranden, anser arbetsutskottet i sin kommentar till det nya arvodesförslaget.

Utskottet konstaterar också att månadsarvodena i Berg är låga jämfört med länets övriga kommuner och därför bör regleras upp.

För arvoderade politiker i kommunfullmäktige, verksamhetsnämnden samt miljö- pch byggnadsnämnden förslås en reglering till det man kallar kommunstyrelsenivå. Arvoderingen, beroende på aktuell tjänstgöringsgrad, ska göras utifrån att en heltid motsvarar 45 595 kronor i månaden.

Den uppjusteringen för berörda politiker beräknas kosta 280 000 kronor.

Förtroendevalda med månadsarvode upp till totalt 40 procents tjänstgöringsgrad ska i fortsättningen dessutom få sammanträdesarvode för deltagande i utskott samt för beredning inför utskott. Det ger en merkostnad på totalt 93 000 kronor.

Arvodet för protokolljustering utökas också från 83 till 250 kronor per tillfälle.

Kommunstyrelsen tar ställning till det nya förslaget nästa vecka. Det avgörande beslutet fattas senare av kommunfullmäktige.

...

Läs fler nyheter från Berg:

Snart tar Bergs kommun beslut om ja eller nej till vindkraftsparik i Gräftåvallen

Åsarna kan få ett rejält ansiktslyft – se planerna här

Skidspåren har öppnat i Storhogna

...

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s och LTZ:s appar till Iphone eller till Android!

Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdI

Länk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Mer läsning

Annons