Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsbostäder måste sälja fastigheter

Det räcker inte med att sälja fastigheter i Bergs ytterområden. Nu överväger det kommunala bostadsbolaget Bergsbostäder att även minska sitt fastighetsbestånd i tätorterna.

Annons

Det framgår av den nya handlingsplan som Bergsbostäder överlämnat till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Berg.

– Vi ser en oroväckande ökning av antalet tomma lägenheter i såväl Svenstavik som Hackås och Åsarna. Orsaken till detta är främst lågkonjunkturen i kombination med ökad arbetslöshet och utflyttning, konstaterar Kent Karlsson (BE) ordförande i Bergsbostäder.

Som ÖP tidigare berättat har Bergsbostäder haft en svag ekonomi se senaste åren. Även för innevarande år räknar bolaget med en förlust på drygt 1 miljon kronor.

Om den prognosen kvarstår kommer bolaget att behöva upprätta en kontrollbalansräkning.

– Det finns med andra ord en uppenbar risk att bolaget kommer att behöva ett ägartillskott för att återställa det egna kapitalet, säger Kent Karlsson.

Den svaga ekonomin har också gjort att underhåller av bolagets fastigheter är kraftigt eftersatt.

– Möjligheten att avsätta pengar till kommande underhåll är mycket begränsad. Kraftiga hyreshöjningar är inte möjligt att genomföra. Därför är fortsatta kostnadsbesparingar nödvändiga, konstaterar Kent Karlsson.

Bergsbostäders styrelse bedömer att den tänkta försäljningen skulle ge i en realisationsförlust i storleksordningen 10 miljoner kronor.

Samtidigt som bolaget nu begär ägarnas medgivande att genomföra en försäljning begär man också att kommunen täcker den förlusten.

Försäljningen tros leda till att Bergsbostäder i fortsättningen ska kunna bryta förlusttrenden och uppvisa ett positivt resultat.

– En koncentration av beståndet medför minskade driftkostnader och ökar möjligheterna att marknadsföra övrigt bostadsbestånd, anser Kent Karlsson.

Mer läsning

Annons