Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration med tecken i skyn

/
 • Det var fullsatt i Orrgården under informations- och protestmötet mot planerna på uranbrytning ett stenkast ned längs landsvägen.
 • Ovikens egen skådespelare, Mikael Rahm, underhöll från Orrvikens scen - och demonstrerade med ett barntextat protestplakat.
 • Diana Fernlund från Myrviken var en av dem som anordnade manifestationen. Hon funderade över om ”atombombssvampen” på himlen skulle ses som ett tecken.
 • Om det blir uranbrytning i Viken i Oviken så sväljer det dagbrott som skissats bland annat hela den gård som Carina Karlsson delar med maken Kent och döttrarna Elin och Emmelie.De förnyelsebara naturresurserna sol och vind slöt upp runt de omkring 150 deltagarna i demonstrationståget.
 • När demonstranterna hade gått över det tänkta dagbrottet vände de och gick tillbaka mot Orrgården.
 • Det var närmare 200 personer som bänkade sig vid det kombinerade informations- och protestmötet mot planerna på att bryta uran i gigantisk skala i Oviken.
 • Miljöexperten Olle Holmstrand från Lerum säger att det teoretiskt skulle gå att utvinna en miljon ton uran, till ett värde av 800 miljarder kronor, ur den enorma mängden alunskiffer i Vikenområdet. Men han ser det lika orealistiskt som att sälja Hemavans rena vatten för tio kronor litern, och få 150 000 miljarder kronor för hela sjön.
 • Karl-Gunnar Karlsson från Nianfors tre mil sydväst om Hudiksvall berättade om hur han och andra uranbrytningsmotståndare lyckades stoppa provborrningarna efter uran i graniten i Majsaberget.
 • Ann-Louise Olander, 45 år, Östersund:– Ja, det skulle ge mera jobb till Jämtland. Men det är klart att det inte är bra med skadorna i miljön.
 • Mikael Eriksson, 34 år, Välje:– Nej, det tycker jag inte. Men det är en svår fråga. Om det blir av blir det arbetstillfällen, men det är riskfyllt.
 • Gunilla Wiklund, 45 år, Gilleråsen:– Nej, jag är emot uranbrytning här. Jag är rädd för att det blir för mycket skador i naturen, och jag är emot kärnkraft.
 • Åke Alfredsson, Frösön:– Nej, absolut inte. Det skulle ställa mycket elände för dem som bor där. Det är inte bra för miljön och det påstås att det sprids radioaktivitet.
 • SandraEklund, 21 år, Torvalla:– Nej. För vi ska inte ha kärnkraft, den ska avvecklas. Vi får försöka jobba åt det hållet att vi klarar oss med vatten- och vindkraft.

Omkring 150 personer demonstrerade under söndagen i Viken mot planerna på uranbrytning.
För Carina Karlsson och hennes familj handlar det om mer än miljön.

Annons

– Vår gård kommer att ligga i gruvhålet, säger Carina.
Den 11 november ifjol skrev hon ett e-brev till Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson. Hon har ännu inte fått något svar.
– Hon gråter i tv när skogen blåser ned i Småland. Men när en hel bygd riskerar att försvinna så verkar hon inte bry sig. Vi är väl inte så betydelsefulla här uppe, säger Carina Karlsson.
Det var närmare 200 personer som vid högmässotiden klockan 11 i Orrgården samlades till ett möte om bolaget Continental Precious Minerals planer på att utvinna uran ur ansamlingen av alunskiffer i Vikenområdet i Oviken.
Bland många tillresta fanns Kristina Ernehed från Stockholm. Hemma över påsken i Offerdal hade hon tagit med sig grannen Inez Lundberg från Kälom.
– Vad annars ska man göra på en söndag än att engagera sig för sin framtid och där man ska bo, sa Kristina.
Sören Carlsson från Vattjom bar ett rött plakat med texten ”Inget dagbrott i Oviken”. Han förklarade att han demonstrerade för att bevara den vackra bygden. Han tror att även en med Sverigemått liten manifestation i Viken kan ha betydelse.
– Folk läser ju och tar ställning i frågorna.
Diana Fernlund från Myrviken, som var en av dem som stod bakom mötet och demonstration, förklarade att hon var ”skitnöjd”.
Senare på eftermiddagen utsågs hon till sammankallande i interrimstyrelsen för den nya föreningen mot uranbrytning i södra Storsjöbygden
När Diana och de övriga gick vägen fram och tillbaka över det tänkta dagbrottet så visade himlen på sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen. Ett moln hade en tydlig svampform, som efter en atombomb.
– Det kanske är något slags tecken, sa hon.

Mer läsning

Annons