Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ecuador nästa för Bergs gymnasium

/
  • Björn Mattsson, läraren Peter Freij och Samuel Pierresson förbereder Bergs gymnasiums utbytesresa till Ecuador. Foto: Bengteric Gerhardsson

Att vässa kunskaperna i spanska står nu högt på listan på Bergs gymnasium. I maj nästa år åker 16 elever och fyra lärare till Ecuador på en utbytesresa som förbereddes i fjol.

Annons

Då besökte två lärare och två elever från gymnasiet skolan Theodoro Kelly i Guayaquil i Ecuador.

Det utbytet ingick i det Internationella Programkontorets Athenaprogram och var också en del av satsningen på globalisering på Bergs gymnasium.

Nu utvecklas det utbytet genom ett nytt anslag från Internationella Programkontoret som i år betalat ut totalt 11 miljoner kronor till 18 olika utbytesprojekt för svenska skolor.

Bergs gymnasium har fått 760 000 kronor till sitt utbyte med skolan i Ecuador.

Pengarna ska räcka både till den resa eleverna från Berg gör och det besök som lika många elever från Ecuador nästa höst gör i Svenstavik.

– Alla kostnader för båda dessa resor täcks av de pengar vi beviljats. Det här kostar inte Bergs kommun någonting. Det är viktigt att påpeka, säger läraren Peter Freij som nu tillsammans med skolans elever förbereder den nya resan.

I maj nästa år bär det iväg. Under två veckor ska de 16 eleverna från Bergs gymnasium delta i undervisningen i Ecuador och andra aktiviteter där.

– Det är viktigt att öka förståelsen för andra kulturer. Vi kan alla lära av varandra. En sak som imponerade när vi besökte Ecuador förra gången var hur bra skolan där var på att slussa ut eleverna i arbetslivet. Alla elever hade jobb när de slutade skolan, berättar Peter Freij.

– Men vi har en betydligt bättre undervisning i engelska. Det är något vi kan dela med oss av, säger Samuel Pierresson.

Han och Björn Mattsson var de två elever som i fjol följde med på resan.

Nu hjälper de till att förbereda det nya skolutbytet.

Vilka elever som ska delta i utbytet är ännu inte klart.

För att vidga sina vyer ytterligare har Bergs gymnasium även planer på att etablera ett utbyte med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.

– Men det är bara på idéstadiet än så länge. Först ska vi nu genomföra utbytet med Ecuador. Det ska bli mycket spännande, säger läraren Peter Freij.

Mer läsning

Annons