Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen kan stoppa satsning i Berg

Finanskrisen kan komma att sätta käppar i hjulet för det planerade AME-lyftet i Berg. Svenska ESF-rådet som handlägger ansökningar ur Europeiska socialfonden tvingas skjuta fram sina beslut till efter sommaren.

Annons

– Söktrycket har ökat dramatiskt. Strax före jul begärde vi att vår så kallade bemyndiganderam för 2009 skulle utökas. Det skulle ha gjort det möjligt att använda kommande års pengar och på så sätt tidigarelägga insatser i programmet. Men krisen har slagit hårt mot hela den svenska ekonomin och tyvärr fick inte våra önskemål plats inom den hårt ansträngda statsbudgeten, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Svenska ESF-rådet i ett pressmeddelande på onsdagen.

Sedan 2008 har Svenska ESF-rådet beviljat 2,2 miljarder kronor till drygt 1 000 projekt. Under våren fattas beslut om ytterligare 1 miljard kronor.

Men finanskrisen har gjort att oväntat många aktörer sökt pengar hos Europeiska socialfonden för att kunna vidareutbilda personal som annars riskerar att förlora jobbet.

Nu tvingas alltså ESF-rådet skjuta fram merparten av alla planerade ansökningsomgångar. Nya beslut om pengar kan fattas först i januari nästa år.

Bergs kommun lämnade in sin ansökan för knappt en månad sedan. Man sökte totalt 558 000 kronor till AME-lyftet som går ut på att ge de anställda vid arbetsmarknadsenheten i Hoverberg individuella utvecklingsplaner.

Enligt ansökan var AME-lyftet tänkt att genomföras under tre månader från 1 juli.

Projektet skulle genomföras i samband med att kommunen då överlåter verksamheten till det nybildade privata företaget Rehab.

 

Mer läsning

Annons