Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbonde satsar på biogas

/
  • Så här kan en biogasanläggning som producerar både värme och el se ut.
  • – Det här är vår framtidssatsning, beskriver Mats Gustafsson, här tillsammans med sin far Dan Gustafsson, biogasprojektet på gården i Yttergärde.
  • Så fort det blir lugnt väder ska den här stora rötkammaren lyftas ner i gödselbrunnen. Några veckor senare ska gasproduktionen börja.

Gödselbrunnen på familjen Gustafssons gård i Yttergärde i Oviken ska bli rena guldgruvan. Kobajset från de 70 mjölkkorna ska bli biogas som ska värma hela gården och på sikt även omvandlas till el.

Annons

– Det här är vår framtidssatsning. Vi måste utveckla gården för att passa in i ett klimatneutralt och energieffektivt lantbruk för framtiden, säger Mats Gustafsson, Yttergärde lantbruk.

Hans far Dan Gustafsson nickar mer än instämmande. Det hela är ursprungligen hans idé.

– Jag har i många år intresserat mig för biogastekniken. Jag tror benhårt på det här. Men vi gör det egentligen inte för pengarna utan för att det är så roligt, säger han.

Men visst finns det en och annan krona att räkna hem på den här investeringen som i den första etappen går lös på 1,5 miljon kronor.

– Lagom till älgjakten hoppas jag att vi ska kunna börja värma upp våra byggnader med hjälp av biogasen. Går allt som planerat är det meningen att vi ska utöka med elproduktion i nästa etapp. Då hamnar notan på runt 2,2 miljoner, säger Dan Gustafsson.

I dag förbrukar gården årligen 155 000 kWh. Att minska elkostnaden rejält ingår därför i kalkylerna.

– Vi kommer att producera både mer värme och el än vi själva gör av med så det här är mycket intressant, anser Mats Gustafsson.

Det här biogasprojektet på en mjölkgård i glesbygden är ett av de allra första i sitt slag i landet.

Tillsammans med ytterligare sex gårdar i länet har Yttergärde lantbruk ingått i en förstudie om biogasproduktion på en mellanstor gård.

Och familjen Gustafsson är först ut att omsätta teori till praktik.

Just nu anpassas den 2 500 kubikmeter stora gödselbrunnen på gården till gasproduktionen.

En 165 kubikmeter stor och platsbyggd rötkammare ska sedan vid lugnt väder lyftas ner i brunnen. Det var meningen att det skulle ha skett vid ÖP:s besök, men då blåste det för kraftigt.

När rötkammaren väl är på plats och övrig utrustning är installerad ska gödseln om några veckor börja omvandlas till biogas.

– I början får vi väl elda lite extra för att få upp temperaturen i rötprocessen, men sedan ska allt vara i full gång. Som en bonusvinst får vi också bättre gödsel att sprida på åkrarna efter rötningen. Det finns alltså mycket att vinna på det här. Och betydligt bättre än en urangruva inpå knutarna, säger Dan Gustafsson med eftertryck.

Mer läsning

Annons