Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns det fiber i Börtnan: "Det bästa som hänt sedan vi fick väglyse"

/
  • En glädjens skylt i Börtnan. De första fiberabonnenterna är redan inkopplade.
  • Gunnel Hennebo gläds över att man lyckats så bra med fibersatsningen i Börtnan som gett byn ny framtidstro. – Nu finns förutsättningar att folk kan flytta hit, säger hon.

Den här byn må vara ett av landets mer kända köldhål, men nu sveper en varm vind av framtidstro genom Börtnan. Nu har alla fått möjlighet att få snabbt bredband via fiber. I väntan på utlovat bidrag har Börtnans byutvecklingsförening satsat runt en halv miljon kronor på fibernätet.

Annons

– Det här är det bästa som hänt sedan vi fick väglyse för 45 år sedan, konstaterar Gunnel Hennebo.

Hon är en av eldsjälarna bakom fibersatsningen och dessutom kassör i byutvecklingsföreningen.

När fibernätet aktualiserades tog Gunnel Hennebo hjälp av ytterligare två driftiga kvinnor i byn för att omsätta tanken till handling.

– Monica Persson på Börtnans Fjällvattenfisk insåg snabbt att det företaget skulle få problem när den tidigare ADSL-anslutningen togs bort nu vid årsskiftet. Cleo Biezen, som bor här men jobbar i Svenstavik, kan mycket om datatrafik. Det blev vi tre som drog igång det här när det stod klart att ADSL-trafiken skulle försvinna från byn, berättar hon.

Börtnan var en av närmare 15-talet byar i Bergs kommun som blev utan ADSL vid årsskiftet.

De senaste två åren hade den trafiken drivits av kommunen, men från årsskiftet skulle ett mobilt bredband bli enda utvägen om man inte vågade sig på en fibersatsning.

– Vi hade ju en fantastisk tur eftersom den fiberförbindelse som dras från Åsarna till Mittådalen går längs vägen genom Börtnan. Vi kunde därför samordna dragningen av vårt fibernät längs samma sträckning. Det var en möjlighet som vi bara inte fick missa. Vi hade dessutom redan vår byutvecklingsförening som kunde stå som huvudman för projektet. Vi behövde därför inte bilda någon ny förening. Vi sökte kanaliseringsbidrag och fick löfte om ett sådant så det var bara att köra igång, säger Gunnel Hennebo.

Under hösten genomfördes grävningsarbetet och de första abonnenterna är nu redan anslutna.

– Vi som tidigare haft ADSL prioriterades så vi inte skulle få någon avbrott när det nätet stängdes. Nu när det har blivit lite bättre väder fortsätter inkopplingen av nya abonnenter. Intresset att ansluta sig har varit stort. Inte bara bland de fast boende utan även hos fritidshusägarna.

Gunnel Hennebo nämner särskilt en fritidshusägare som normalt bor i Kanada men har ett fritidshus i Börtnan.

– Han är helt lyrisk över att vi kunnat ordna med snabb fibertrafik i den här lilla byn.

Fiberprojektet i Börtnan har genomförts i samarbete med ServaNet som förutom i Berg även bygger fibernät i Ragunda och Strömsund.

– Allt har gått väldigt smidigt. Det har dock blivit mycket pappersarbete för att lösa alla servitutsavtal med berörda markägare, men det har det varit värt. Utan ett fungerande fibernät hade framtiden sett mörk ut eftersom vi alla är beroende av internettrafiken i dag. Det här kan också göra att folk kan flytta hit. I bästa fall kanske även något företag nu kan etablera sig här.

När alla fiberanslutningar är klara ska det bullas upp till ett stort fiberkalas i byn.

– Då ska det bli fest. Ett riktigt bonnkalas, lovar fibereldsjälen Gunnel Hennebo.

Mer läsning

Annons