Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tips om försvunne Leif får polisen att ta upp fallet

/

Polisen hade lagt ner fallet om den försvunne Leif Mikaelsson från Rätan. Men nya tips fick polisen att starta utredningen igen.

Annons

Det är 13 år sedan som 45-årige Leif Mikaelsson försvann under mystiska omständigheter.

Mikaelsson betraktades som lite udda och han körde ofta omkring på sin trehjuliga moped, med dålig ljuddämpare, mitt i nätterna. Han hade många vänner. Även bland kriminella och missbrukare.

En granne såg honom kliva in i en bil 6 oktober 1996. Det kan ha varit den sista iakttagelsen av Leif Mikaelsson.

Det finns också en uppgift som säger att Mikaelsson varit synlig i Järpen en tid efter försvinnandet. Om det verkligen var Mikaelsson så kan han ha varit på väg till Norge dit han ofta åkte.

Kring jultid kontaktade hans mor polisen. Men hon tvekade med att gå ut med någon efterlysning eftersom sonen levde ett kringflackande liv.

Inte förrän i mars 1997 anmäldes Leif som försvunnen.

Polisen har fått in flera tips om Leifs försvinnande under åren. Och ryktena om vad som hänt är många. De handlar om att han blivit så svårt misshandlad att han dött. Sedan ska han ha grävts ner i trakterna av Rätan. Ett annat rykte säger att något hände i Norge och att kroppen dumpats där.

– Vi har utrett det här ärendet väldigt brett och vi kan inte säga att han utsatts för ett brott. Men jag tror inte heller att han gått frivilligt ut i skogen, säger polisen Hans Lundstedt som jobbar med fallet.

– Naturligtvis är det väldigt otillfredsställande att vi inte hittat honom. Framför allt för hans anhöriga, säger Lundstedt.

Efter några år lades utredningen ner när polisen inte kunde komma fram till någon lösning.

Men förra sommaren kom det in ett tips som var så spännande att utredningen togs upp igen. En man i 60-årsåldern togs in till förhörs och anhölls senare, misstänkt för att ha mördat Leif Mikaelsson. Men åklagaren släppte mannen efter förhör.

– Nu finns det inga misstänkta personer i utredningen. Det kommer in en del tips av olika dignitet, men inga avgörande. Om det är någon som känner till något om Leif försvinnande så är jag jättetacksam om man hör av sig. En liten detalj i ett tips kan vara direkt avgörande, säger Hans Lundstedt.

2006 dödsförklarades Leif Mikaelsson och snart läggs utredningen ner ännu en gång.

– Ja, om vi inte får in något tips som gör att utredningen går framåt så avslutas utredningen i sommar. Det vore väldigt synd eftersom det är många som vill ha ett svar på vad som hände med Leif Mikaelsson, säger Hans Lundstedt.

Mer läsning

Annons