Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odjurscentret invigt

/
  • Varje besökare får ett medlemskort som används för att logga in vid de olika stationerna. Den information man letar fram följer sedan besökaren genom centret. På en vägg i Odjursbassängen visar Magnus Torstensson sitt egenhändigt komponerade Storsjöodjur som dessutom reagerar på ljud och rörelse.
  • Komponera ditt eget Storsjöodjur via pekskärmar.

Nu har alla Storsjöodjursspanare fått en fast plats i tillvaron. Det nya centret i Svenstavik invigdes under tisdagen men väcker fler frågor än det ger svar.

Annons

Efter flera års planering står nu det nya Storsjöodjurscentret i Svenstavik klart. Projektet har kostat nio miljoner kronor och har främst finansierats med regionala medel från Länsstyrelsen och Tillväxtverket. Men även en del privata aktörer har bidragit.

I den fräscha lokalen centralt belägen i byn kan nyfikna Storsjöodjursspanare få sig en högteknologisk multimedial upplevelse som väcker nyfikenheten hos gammal som ung.

– Tanken är att det ska kännas som ett laboratorium för odjursspaning, berättar Ante Åkerström som är projektledare för ombyggnationen av lokalen.

Via pekskärmar söker man i arkiv och kan komponera sitt eget odjur. Och i ett litet biografbås berättar vittnen om sina iakttagelser.

Magnus Torstensson har tillsammans med sina kollegor genomfört interaktionsdesignen i lokalen och han berättar:

– Det här är inget museum utan en spaningscentral. Vi vill skapa ett schysst besöksmål för alla åldrar. Tanken är att besökaren ska gå här ifrån med fler frågor än svar.

Magnus har även filmat de nio vittnesmålen som visas i den lilla biografen:

– Om Storsjöodjuret finns? Man blir kluven efter att ha intervjuat flera vittnen. De är verkligen övertygade om vad de sett.

I Jamtlis arkiv finns anteckningar om att över 6000 personer tror sig ha sett Storsjöodjuret genom årens lopp. På Storsjöodjurscentret i Svenstavik har Jamtlis arkiv varit till stor hjälp för den databas med 249 observationer som man har byggt upp och som besökaren uppmanas att navigera igenom. Förhoppningen är att informationen ska underlätta för folk att själva träda fram och berätta om sina observationer.

På centret kommer det att jobba personal motsvarande en och en halv heltidstjänst på årsbasis och för att det hela ska gå runt har man satt ett besöksmål på 15 000 besökare per år. Men ambitionerna är högre än så. En av eldsjälarna i projektet, Kurt Johnsson, berättar att man inom 5 år hoppas ha centret i en ännu större lokal nere vid vattnet. För det råder ingen tvekan om att det sjuder av aktivitet under ytan i Storsjön. Och inte bara av kryptozoologisk karaktär.

– Jag är säker på att cryptosporiderna var Storsjöodjuret som släppte sig, säger Kurt Johnsson och skrattar.

Mer läsning

Annons