Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva siffror för Bergs kommun – befolkningsmängden fortsätter att öka

Förra året var första gången på 25 år som befolkningsmängden i Bergs kommun ökade. Trenden håller i sig även i år, vilket innebär ökade skatteintäkter för kommuner.

Annons

Befolkningssiffrorna i Berg har minskat stadigt de senaste decennierna, men under förra året såg man ett trendbrott då kommunen visade på positiva siffror, och trenden fortsätter även i år, skriver kommunen på sin hemsida och hänvisar till siffror från befolkningsregistret KIR. Den 1 november var antalet invånare i Bergs kommun 7 115 personer, en ökning med 36 personer sedan samma datum i fjol.

– Det är självklart mycket positivt för Berg att vi har dessa positiva befolkningssiffror, skriver Anders Englund som är näringslivschef på Bergs kommun om befolkningsökningen på Bergs hemsida.Bild: Ulrika Andersson

– Det låter kanske inte som så väldigt många, men i en kommun med drygt 7 000 invånare är det mycket. Det motsvarar att Östersund skulle öka sin befolkning med ca 300 personer, skriver Anders Englund som är näringslivschef i Bergs, på kommunens hemsida.

Siffrorna innebär positiva effekter för kommunen i framtiden. Fler invånare innebär större skatteintäkter, vilket är direkt avgörande för att kommunen ska kunna säkra välfärd och kommunal service.

– Vi har en stor ekonomisk utmaning framför oss då våra skatteintäkter inte ökar i samma grad som våra kostnader gör, så självklart är det mycket positivt för Berg att vi ändå har dessa positiva befolkningssiffror, skriver Anders Englund.

Anders skriver också att det inom de närmsta sju-åtta åren kommer att behövas drygt 1 000 personer på arbetsmarknaden i kommunen och att de får tydliga signaler från näringslivet att det är svårt att hitta rätt kompetens samt att de har en bostadsbrist att tampas med. Så arbetet med att göra Bergs mer attraktivt kommer att fortsätta med oförminskad styrka, skriver han.

Bergs befolkningsökning i siffror mellan november 2016-november 2017:

Antal barn som föddes: 63

Antal avlidna: 94

Antal inflyttade: 485, varav 249 utrikesfödda

Antal utflyttade: 421, varav 181 utrikesfödda

Källa: Bergs kommun

Bergs kommunhus i Svenstavik.

Mer läsning

Annons