Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjning räddar inte Bergs ekonomi

Den ekonomiska snaran dras åt i Berg. De budgeterade överskotten för både 2009 och 2010 är redan uppätna av minskade skatteintäkter. – Nu brinner det i knutarna. Läget är väldigt bekymmersamt, konstaterar kommunens ekonomichef Ralf Westlund.

Annons

För 2009 har man budgeterat med ett överskott på 8,9 miljoner. Förra veckans nya och försämrade skatteprognos förvandlade överskottet till ett underskott på 1,6 miljoner.

För 2010 budgeterades ett resultat på 18,8 miljoner. Minskade skatteintäkter har även spräckt den budgeten. Nu är utgångsläget i stället ett underskott på 0,7 miljoner kronor.

För att rädda årets budget krävs nu mycket kraftfulla åtgärder för att minska kostnaderna.

Inför 2010 krävs dessutom nya besparingar på minst 20 miljoner kronor.

– Det som ligger kommunen i fatet är att vi är dåligt rustade att möte en lågkonjunktur. Även under högkonjunkturen hade kommunen betydande underskott. Vi har alltså ingenting att ta av nu, säger Ralf Westlund.

Han gör en jämförelse med Härjedalens kommun.

– Där har man lyckats samla 500 miljoner i ladorna. Berg har i stället 500 miljoner i lån, konstaterar han.

Det ekonomiska saneringsprogram som nu är helt oundvikligt har redan inletts. All verksamhet ses nu över och blir föremål för diskussioner om hur man ska spara och prioritera.

Som ÖP tidigare nämnt finns även tankar om skattehöjning med i bilden.

– Men en skattehöjning löser inte alla problem. Vi måste absolut minska kostnaderna för att bygga upp en långsiktigt hållbar ekonomi. Vi måste också minska kommunkoncernens låneskuld. I dag betalar vi runt 21 miljoner i räntor. Så kan vi inte hålla på, betonar Ralf Westlund.

Som ytterligare lök på laxen läggs också kommunens stora investeringsbehov, främst då ombyggnaden av sjukhemmet i Svenstavik och den nya reningsanläggningen för Storhogna och Klövsjö.

Investeringar som totalt tros hamna runt 100 miljoner kronor.

Kommunens låneutrymme är i dag bara 65 miljoner kronor.

– Ska vi kunna klara all verksamhet och investeringarna måste vi även undersöka vilka tillgångar vi kan avyttra. Det går inte att fortsätta som hittills, fastslog Ralf Westlund med skärpa när han på tisdagen informerade kommunfullmäktiges ledamöter om kommunens kärva ekonomi.

Mer läsning

Annons