Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöodjuret ska locka besökare från andra länder

/
  • Det är en glad Susanne Kindström som nu rott projektet om Storsjöodjuret i hamn. Nu väntarnästa utmaning som är ett internationellt samarbete.Mycket i den nya anläggningen bygger på interaktivitet och modern teknik. Här tränar Susanne Kindström, Rasmus Eriksson och Martin Mohage upp sina färdigheter vid det smarta bordet.
  • Är det månne så här Storsjöodjuret ser ut?
  • Det är redan en strid ström av besökare. Målet är 15 000 besökare under ett år.

Nu är Storsjöodjurscenter öppnat och projektledaren Susanne Kindström kan pusta ut efter en hektisk tid. Men vilan blir inte lång. Redan har hon gett sig i kast med nästa projekt. Ett internationellt samarbete där Storsjöodjuret bland annat ska länkas ihop med Loch Ness-odjuret i Skottland.

Annons

Det som nu i liten skala startats i Storsjöodjurscenter är alltså tänkt att få en internationell fortsättning.

– Tillsammans med Norge, Skottland, Italien, Rumänien och Island går vi in med en gemensam ansökan om EU-medel. Syftet är att tillsammans marknadsföra våra kulturarv och myterna kring dessa. Men även marknadsföra våra respektive regioner för en större publik, berättar Susanne Kindström.

Det var representanter för Seljords kommun i Telemark i Norge som för ett år sedan tog kontakt med Berg om ett samarbete. I Seljord lever också myten om den sjöorm som sägs finnas i sjön där.

I Skottland är det självklart myten om sjöodjuret Nessie i Loch Ness som ingår i det planerade samarbetsprojektet.

Även på Island ska det finnas en sjöorm.

Rumänien bidrar med myten om en jätte och hans tre döttrar.

Italiens del i projektet rör häxlegender.

Man har alltså myterna som gemensam nämnare i det tänkta samarbetet.

– Men det som skiljer oss från övriga är att vi är ensamma om att använda oss av avancerad teknik som bygger på interaktiv design. Och den tekniken har i sig en stor utvecklingspotential. Tillsammans hoppas vi kunna locka så många besökare som möjligt från andra länder. Vår högteknologiska anläggning ger också mycket goda förutsättningar för samarbete med skolor och universitet, säger Susanne Kindström.

I månadsskiftet februari–mars väntas besked om EU godkänner den ansökan som nu lämnats in.

Går ansökan igenom kommer det bland annat att byggas installationer med koppling till Storsjöodjuret i Hoverberg och Hackås

Hur är det, tror du själv på att det verkligen finns ett odjur i Storsjön?

– Jag har själv inte haft förmånen att se det, men jag tror på de människor som påstår sig ha sett det. Något måste uppenbarligen finnas där, det är jag helt övertygad om. Det har blivit en passion att arbeta med det här, svarar Susanne Kindström.

Mer läsning

Annons