Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uran - het fråga i valrörelsen

/
  • Eva-Britt Svensson (V) i Myrviken under lördagen. Hon har fått godkänt på hur hon har röstat för miljön hittills av Naturskyddsföreningen som granskat alla svenska parlamentariker.
  • Torgmöte i Myrviken långt ifrån de stråk där massorna rör sig. Men här står uranbrytning i centrum.

Eva-Britt Svensson (V) och Håkan Larsson (C) ställde i lördags upp på torgmöte inför EU-valet.
– Valdeltagandet ökar inte när det är otydligt, säger Eva-Britt Svensson.

Annons

Hon syftar på det faktum att socialdemokrater och moderater visat sig rösta mycket lika i EU-parlamentet trots att de respektive partiernas valrörelse fokuserar på olikheter. Eva-Britt Svensson som har suttit en mandatperiod och som tillgör den femte största gruppen i Förenade vänstern, förkastar helt den typ av samarbete som S och M har i parlamentet.

– Den socialdemokratiska gruppen och den konservativa gruppen vill till varje pris komma fram till beslut och därför lägger de sig i närheten av varandra för att kunna komma överens. Jag tycker det gör det otydligt för väljarna.

– Det går att driva igenom en majoritet ändå för vissa frågor.

Håkan Larsson (C) som kandiderar till parlamentet tycker tvärtom att situationen är sympatisk.
– Det är inte några hårda blocklåsningar i Europaparlamentet. Där finns möjlighet att göra breda uppgörelser över partigruppsgränserna och enskilda ledamöter har ganska stor frihet att ta initiativ exempelvis som rapportörer i olika sakfrågor.
– Då kan enskilda ledamöter påverka mer. Personvalskampanjen blir viktigare än vad den är till riksdagen.

Bägge slöt upp bakom kiosken i Myrviken i lördags då vänsterpartiet i Berg och gruppen mot uranbrytning i Oviken höll torgmöte.

– Vi har inga förhoppningar att det ska komma folk, men vi är här i alla fall, sa Skuckusnickaren Vidar Eriksson (V).

Också Bergs kommunalråd Lena Olsson (Be) fanns på plats och strax före klockan 12.00 hade två personer ställt sig för att börja lyssna.

– Stora rörelser har börjat med små grupper. Många tror att vi ska vara trygga med att det finns ett kommunalt veto mot uranbrytning, men vi ska se oron och vi ska agera nu. Det kan komma ett läge där EU vill satsa på kärnkraft och därför tycker jag det är fel med en gemensam energipolitik. Hög koldioxidskatt ja, men inte gemensam energipolitik, sa Eva-Britt Svensson (V).

Diana Fernlund, samlande namn bakom motståndet mot uranprospekteringarna kring inmutningen Viken, ville passa på att vara en motvikt mot prospekteringsföretagets tal om pengar.

– Continental Precious Minerals var på möte hos näringslivet i Östersund och berättade bara om pengar och värdet av uranet. De sa inget om miljön.

Mer läsning

Annons