Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilkörningen ökar i länet – så ser det ut i din kommun

Antalet körda mil med bil ökade något i länet jämfört med året innan. I sex av åtta kommuner i länet kördes det mer bil, och invånare i Bergs kommun kör tredje mest bil i hela landet.

Annons

Detta enligt siffror som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram från länsstyrelsernas samarbetsorgan RUS. Störst ökning i länet har skett i Bräcke kommun där körda mil per invånare ökade med 3,2 procent jämfört med föregående år. År 2016 körde den genomsnittliga bräckebon 904 mil med sin bil.

Allra mest bil i länet körs dock i Bergs kommun, 955 mil per invånare, vilket även är tredje mest i hela landet. Också där har det skett en ökning jämfört med 2015 då bilkörningen i Berg gått fram med 1,2 procent.

Samtidigt kan man se att det i både Åre och Strömsund har skett en nedåtgående trend vad gäller bilkörningen. I Åre kommun minskade antalet mil per invånare med tio, vilket motsvarar en nedgång på 1,1 procent. I Strömsund var minskningen tre mil, motsvarande 0,4 procent.

Det körs mer bil i både länet och i landet i stort.

I sex av länets åtta kommuner kan man dock se en ökning i bilkörningen, och trenden är likadan i hela landet. Enligt de siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram ökade bilresandet i Sverige med i snitt tio mil per invånare under 2016.

– Det körs mer än någonsin och transportarbetet med bil har aldrig varit högre, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

En annan anledning är enligt Anette Myhr att det helt enkelt är en större mängd fordon i omlopp nu.

– Utifrån vår statistik kan man dra slutsatsen att en av orsakerna är att det finns fler personbilar i trafik än någonsin och att antalet bilar ökar mer än befolkningen. Vi har dock inte gjort några analyser till orsaker bakom detta. Den totala körsträckan för samtliga fordon som varit i trafik i Sverige under 2016 var 6,7 miljarder mil. Per invånare blir det 673 mil. På kommunnivå varierar körsträckan från 398 mil per invånare i Sundbyberg till 976 mil per invånare i Munkedal, enligt siffrorna från RUS.

Se grafiken nedan för statistiken över Jämtland och Sverige:

Bergs kommun ligger på den övre delen av listan.

-----

Läs mer:

Låg andel universitetsstudenter i länet – lägst i landet

Tv-apparater stulna vid inbrott i Lit

Stora besparingar försvårar integrationsarbetet i Östersund [+]

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons