Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blufföretag på offensiven i Jämtland

De senaste dagarna har många företagare i länet fått handlingar i brevlådan som verkar komma från en myndighet. Men i själva verket rör det sig om vilseledande marknadsföring från det estländska blufföretaget Bolagsupplysningen.

Annons

Med jämna mellanrum skickar det estländska företaget Bolagsupplysningen ut vilseledande marknadsföring i form av blanketter med myndighetskaraktär. Men läser man det finstilta framgår att det hela handlar om ett reklamerbjudande för 4795 kronor om året.

Bolagsupplysningen är svartlistade hos organisationen Svensk handel som årligen får in hundratals anmälningar mot företaget.

– Det är ett estniskt bolag som i olika skepnader har varit med länge, men aldrig varit så här aktiva. De har verkligen flyttat fram positionerna den senaste tiden och gödslar den svenska marknaden med bluffakturor, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel till TT.

– Det här är det företag som har flest klagomål i listans historia.

Janne Wall har en gård med lite skog i Optand, utanför Östersund, och är en av de som fått utskicket den här vändan.

– När jag öppnade brevet såg jag något om att man skulle lämna bolagsuppgifter. Jag trodde det var en myndighetsgrej ända tills jag läste det finstilta, då ringde det en varningsklocka.

Att skicka ut den här typen av vilseledande marknadsföring är synnerligen luckrativt. Enligt Tidningarnas telegrambyrå TT har Bolagsupplysningen fakturerat för drygt nio miljoner kronor på knappt ett år.

Enligt Svensk handels säkerhetschef Per Geijer agerar företaget i en gråzon eftersom det kan vara svårt att bevisa bedrägeri. Hans råd till företagare som får blanketten är att slänga den.

Läs även: Polis varnar för bluffbolag

Annons