Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke kommun vill inte ha noll nya flyktingar nästa år: ”Vi vill att befolkningen ökar”

Staten genom Migrationsverket vill minska antalet flyktingar med beviljade uppehållstillstånd som nästa år slår sig ned i de minsta glesbygdskommunerna. Men länsstyrelsen vill inte att Bräcke nollas, och inte heller kommunens förträdare.

Annons

– Det är bättre att ha en jämn nivå och behålla kompetensen, säger Bräckes kommundirektör Bengt Flykt.

Han ansluter sig till Länsstyrelsen Jämtlands syn att 30 av de 365 nya flyktingar som beviljats asyl och som under 2017 ska anvisas bostad i Jämtlands län ska få sin bostad i Bräcke kommun.

Till vänster Bräckes kommundirektör Bengt Flykt och Bräckes ekonomichef Henrik Kvist vid onsdagens kommunfullmäktigesammanträde. Som privatpersoner, och som kommunala tjänstemän, välkomnar de att flyktingar som beviljats asyl i Sverige bosätter sig i Bräcke kommun.

Bräckes ekonomichef, Henrik Kvist, pekar på att Bräcke kommun kommer på plats 33 av landets 290 kommuner när staten rankat kommunerna på hur bra de har varit sedan 2012 på att ta emot både ensamkommande flyktingbarn och flyktingar i stort.

I rankningen som bygger på flyktingmottagande i förhållande till folkmängd så är det Ragunda som intar tätplatsen i länet med plats 25 av landets kommuner.

Bräckes kommunalråd Sven-Åke Draxten (S) ser asylbeviljade flyktingar som flyttar till Bräcke kommun som en stor tillgång.

Migrationsverket vill ändå placera bara nio asylbeviljade flyktingar som behöver bostad i Ragunda kommun.

Förutom 0 i Bräcke och 9 i Ragunda vill Migrationsverket att 16 nya flyktingar ska få bostad i Bergs kommun, 22 i Strömsund, 29 i Härjedalen, 34 i Krokom, 42 i Åre och 213 i Östersund.

Migrationsverket grundar detta bland annat på beräkningar och bedömningar om hur lätt eller svårt det är att få jobb, och på befolkningens storlek.

Länsstyrelsen vill att Östersunds kommun tar emot 115 av de 365 nya flyktingarna, Krokom och Åre 50 vardera, och övrig fem kommuner 30 var.

Det som flyktingar inledningsvis kostar Bräcke och andra kommuner kan ses som investeringar som ger en allt större avkastning ju mer etablerade de nya kommuninvånarna blir i samhället.

– Under många år har vi byggt upp en kunskap och en erfarenhet. Naturligtvis är det bra att vi i fortsättningen kan nytta av det, säger Bräckes kommunstyrelseordförande Sven-Åke Draxten (S).

– Vi vill att befolkningen ökar och att de nya så småningom stannar kvar.

För det som till en början kan vara en kostnad för kommunen vänder till växande intäkter ju mer etablerade de nyinflyttade blir i samhället, med bland annat jobb och därmed skatteinbetalningar.

Den 2 november ska Sven-Åke Draxten och övriga politiska förträdare för länets kommuner träffa landshövdingen och andra tjänstemän på länsstyrelsen för att diskutera flyktingfördelningen.

Läs mer:

Bräckes kommunfullmäktige beslutade att krympa och valde ett nytt ansikte – Yosefin Janabi: ”Jag ser att det finns mycket potential”

Här vill Bräcke göra om tomma kontorslokaler till asylboende

Kommunalråd i Bräcke och Strömsund – Rika kommuner måste ta emot flyktingar

Mer läsning

Annons