Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen vill sälja 400 lägenheter

/
  • Ann-Marie Johansson (S) och Christer Siwertsson (M) om att 400 av Landstingsbostäders lägenheter ska värderas och eventuellt säljas.
  • Det är 400 av Landstingsbostäders lägenheter som nu ska värderas för att sedan eventuellt säljas. Drygt 100 av dem finns på Solliden i Östersund.

Den politiska ledningen i Region Jämtland Härjedalen föreslår att 400 av Landstingsbostäders lägenheter värderas för att därefter kanske säljas. Förhoppningen är att det i ett slag skulle ta bort det ekonomiska underskottet i regionen.

Annons

Landstingsbostäder i Jämtland AB äger cirka 470 bostäder som hyrs ut för permanent boende till i första hand svårrekryterad personal. De två största områdena är Önevägen på Frösön (118 lägenheter) och Sollidenvägen i Östersund (101 lägenheter), men även på en rad andra adresser finns bostäder som ägs av Region Jämtland Härjedalens bostadsbolag.

På fredagen meddelade Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, och Christer Siwertsson (M), förste vice ordförande, att den politiska majoriteten föreslår att 400 av lägenheterna ska värderas av en extern aktör. Om värderingen visar att tillräckligt stora intäkter är att vänta kommer bostäderna att bjudas ut till försäljning.

– I början av mars ska värderingen vara klar och efter det får vi ta ställning för att se om det var någon guldgruva eller om vi ska fortsätta som tidigare, säger Ann-Marie Johansson.

Varken hon eller Christer Siwertsson vill spekulera i vad beståndet är värt, men de har höga förhoppningar kring vad en försäljning skulle kunna innebära för Region JH:s ekonomi. Målet är att försäljningen i ett slag skulle kunna få bort det samlade underskottet, som uppgår till cirka 580 miljoner kronor. Även om det blir en försäljning väntar en rad ytterligare åtgärder för att räta upp ekonomin.

– Vi har ett exceptionellt allvarligt ekonomiskt läge och parallellt med det här är det lika viktigt att göra de vardagliga åtgärderna och det som står i våra långsiktiga utvecklingsplaner för ekonomin. Vi måste också få ner kostnadsutvecklingen. Det här är en del i ett större sammanhang, säger Siwertsson.

– Om det blir en försäljning handlar det inte om att ta in pengar till den dagliga verksamheten, det handlar om att återställa kapital i det ackumulerade underskott som vi har. Vi har fortfarande samma krav på oss att få ner kostnadsutvecklingen inom sjukvården så att den motsvarar skatteintäkterna, säger Johansson.

Finns det någon anledning till oro för hyresgästerna vid en försäljning?

– Nu ska vi värdera det här, det är steg ett, och sedan får vi se i vidare diskussioner om vi ska sälja. Som hyresgäst har du besittningsrätt, oavsett, säger Johansson.

Region JH är enda region/landsting i landet som fortfarande äger ett bostadsbolag. Innan en eventuell försäljning ska en risk- och konsekvensanalys göras och då kommer rekryteringsfrågan att stå i fokus. Ett viktigt skäl till att äga lägenheter är möjligheten att ordna boende till svårrekryterad personal. Om inte den möjligheten finns skulle det kunna innebära en risk för ökade kostnader för hyrpersonal. För 2015 var den kostnaden 130 miljoner.

– Om vi skulle sälja så går det att lösa genom att blockhyra tillbaka så att vi kan ha ett bestånd som vi kan disponera själva, även om vi inte skulle äga det, säger Siwertsson.

Läs mer:

Region JH planerar att låna 300 miljoner kronor

Beslut taget om kraftigt höjda patientavgifter i regionen

Mats El Kott (L): Regionen bör starta egen byggverksamhet

Mer läsning

Annons