Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: C: Lägg inte ned Bussgods utan att analysera konsekvenserna

Annons

En slutsats från den parlamentariska Landsbygdskommittén är att konsekvenserna av olika förslag ska utredas innan beslut tas. Tyvärr verkar den insikten saknas hos de styrande socialdemokraterna och moderaterna i Region Jämtland Härjedalen. Den här veckan befarar vi att de tänker driva igenom en nedläggning av Bussgods - utan analys av konsekvenserna.

Vi är väl medvetna om att regionen kämpar med allvarliga ekonomiska problem. Det innebär emellertid inte att man kan strunta i konsekvenserna av de beslut som tas. Regionen har ansvar för den regionala utvecklingen, för hela regionen. Även för landsbygden i de mer perifera delarna.

Häromdagen reste vi upp genom Krokoms kommun och besökte då butikerna i Rötviken och Valsjöbyn. I dessa byar gör lokala eldsjälar fantastiska insatser för att ge invånarna en god service, inte minst i form av ett bra utbud av dagligvaror. När vi samtalar med Astrid Lönn-Jern hos Handlarn i Rötviken och Margareta Andersson i Valsjöbua, får vi ännu en gång bekräftat hur viktiga leveranserna med Bussgods är. En nedläggning skulle vara ett hårt slag för hela bygden.

Astrid och Margareta understryker vikten av de dagliga leveranserna med Bussgods – måndag till fredag. Det är med Bussgods butikerna i Hotagen får färskvaror i form av mejeriprodukter, kött och bröd. Även leveranserna från Systemet, som de är ombud för, kommer denna väg. De som planerar att lägga ned Bussgods har inte presenterat några fungerande alternativ.

Att kombinera transport av personer och gods framstår som ett bra transportsätt eftersom det ger viktiga synergieffekter som knappast kan nås på andra sätt. Visst bör man ständigt sträva efter att verksamheten blir så effektiv som möjligt, men det är någonting annat än att lägga ned verksamheten utan fungerande alternativ.

En nedläggning av Bussgods riskerar att slå hårt inte bara mot butikerna i Rötviken och Valsjöbyn utan även mot många andra företag. Vi vill därför vädja till den rödblå regionledningen att ta sitt eventuella förnuft till fånga och stoppa nedläggningen av Bussgods.

En ledande företrädare för regionmajoriteten beskyllde nyligen oss som vill att godstransporterna ska fungera i hela länet för ”populism”. Det är inte någon kärnverksamhet att frakta runt paket, raljerade han.

Men regionen har faktiskt ett regionalt utvecklingsansvar. Tar man beslut som hotar företagen i Hotagen och andra delar av länets perifera delar, agerar man högst oansvarigt. Att peka på konsekvenserna av ett sådant beslut kan inte avfärdas som populism.

Gunnar Hellström (C)Håkan Larsson (C)

Krokoms kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons