Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: C: Vi behöver bättre vägar, inte sämre!

Annons

Samtidigt som man på riksplanet diskuterar satsningar på höghastighetståg för hundratals miljarder kronor i södra Sverige, har Trafikverket inte resurser att upprätthålla en acceptabel standard för de vägar man har ansvar för i Jämtland och andra delar av norra Sverige. Det är förstås fullständigt oacceptabelt.

För en tid sedan kunde vi ta del av Trafikverkets karta över vägnätet i Jämtland Härjedalen. Där kan vi konstatera att en stor del av det vägnät som det statliga verket ansvarar för, inte minst i Krokoms kommun, är markerade som ”vägtyp 6”. Dessa vägar ska uppenbarligen inte underhållas som tidigare utan riskerar att drabbas av ”en ökad underhållsskuld”. 

Verket varnar också för att dessa vägar på sikt kan ”få en försämrad robusthet, det vill säga risk för mindre störningar och temporära restriktioner”.

Eftersom flera av oss bor vid vägar som ska ges beteckningen ”vägtyp 6”, kan vi konstatera att underhållet redan i dag är undermåligt under delar av året. Nu varnar Trafikverket alltså för att det ska bli ännu sämre. Nog kan man bli upprörd för mindre.

Vi förstår att Trafikverket behöver prioritera när resurserna inte räcker, men ifrågasätter hur denna prioritering görs. Landsbygden får ta smällen, men vi vill påpeka att även här bor och verkar människor som betalar skatt.  Regering och riksdag har självfallet ansvar för att se till att alla delar av landet har bra vägar och annan infrastruktur.

Vi är starkt kritiska till hur väganslagen fördelas mellan olika delar av landet. Dagens situation är, enligt vår uppfattning, fullständigt oacceptabel. Väganslagen bör fördelas utifrån väglängd och trafik, inte ensidigt utifrån befolkningsstorlek.

Inget ont om Blekinge, men i dag får detta län – som till ytan är mindre än halva Krokoms kommun – mer pengar till vägarna än hela Jämtland Härjedalen. En rejäl uppräkning av länsramen för upprustning av länets vägar till en acceptabel nivå är nödvändig.

En förutsättning för att satsa på enorma prestigeprojekt för att binda samman landets tre största städer med höghastighetståg borde vara att det existerande väg- och järnvägsnätet i hela landet har en acceptabel standard. Tyvärr verkar inte den sittande regeringen ha förståelse för vägarnas betydelse för att hela landet ska leva.

Vi föreslår att en minimigräns fastställs som tvingar Trafikverket att prioritera och rusta upp de vägar där behovet är störst. Det är hög tid att visa hänsyn till alla oss som lever och verkar på landsbygden. Tills detta är uppnått behöver det #väguppror som har startat i Offerdal fortsätta med ökad kraft. Från Centerpartiets sida kommer vi att delta i detta arbete.

Vi behöver bättre vägar, inte sämre! Det handlar om rättvisa och om att ta hela landet i bruk! 

Centerpartiet i Krokom

Håkan Larsson, Malin Bergman, Cristine Persson, Andreas Karlsson, Karin Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons