Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Cuf: Slopa det nya amorteringskravet

Annons

Regeringen säger ja till högre amorteringskrav och ger därmed kalla handen till tusentals ungdomar. Det är de unga som drabbas allra hårdast av regeringens politik. Det är de som vill men inte kan flytta hemifrån. Det är de som får soffsurfa och köpa dyra svartkontrakt.

Amorteringskravet är 1-3 procent för dem som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt.

Kritikerna har varit många, bland annat byggbolag, Fastighetsmäklarföreningen och Bankföreningen. Till och med det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm fördömer de nya kraven och menar att det kommer slå illa mot marknaden.

Här i Östersunds kommun bor 30-40 procent av unga mellan 20 och 27 år fortfarande hemma. 1998 var samma andel 20-30 procent, enligt Hyresgästföreningen. Utvecklingen är alarmerande och de nya amorteringskraven kommer inte direkt hjälpa de unga att ta sig ut på bostadsmarknaden.

Finansinspektionen är rädd för den höga skuldsättningen hos den svenska befolkningen. Det är förståeligt, men samtidigt har effekterna av det första amorteringskravet knappt hunnit sätta sig.

De senaste rapporterna om att bostadspriserna sjunker borde också lugna regeringen. I stället tar de beslut som kraftigt försämrar ungas möjligheter till ett eget boende och tvingar dem ut på den osäkra andrahandsmarknaden. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Bostadsmarknaden behöver incitament för att skapa flyttkedjor. Det nya amorteringskravet tillsammans med reavinstskatten kommer göra att fler sitter kvar i sina boenden, även fast de skulle behöva och vill flytta till ett annat. Det gör marknaden stel och stänger fler ute från sitt första boende.

I och med den ickefungerande hyresmarknaden får många ungdomar skramla ihop till kontantinsats och köpa sin första bostad tidigare än förr. Nu kommer det bli ännu dyrare och svårare att göra just det. Den rödgröna regeringen verkar inte förstå hur svårt det är att som ung hitta en fast bostad. Slopa det nya amorteringskravet!

Mathilda Laestadius (C) bostadspolitisk talesperson Centerpartiets Ungdomsförbund

Johannes Andersson (C) distriktsordförande Cuf Jämtlands län

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons