Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Destination Östersund: Därför vill vi att man ska kunna se Arsenalmatchen gratis på Stortorget

Annons

Svar om visningen av fotbollsmatchen mellan ÖFK och Arsenal på storbilds-tv på Stortorget:

Då det här är en fråga som väcker tankar och känslor hos många, så skulle vi på Destination Östersund vilja dela vår syn på frågan. 

INSÄNDARE: Fotboll verkar vara väldigt viktigt (6 februari)

Eftersom att inte alla känner till vad vi gör, så vill jag börja med att berätta lite kort om Destination Östersund. Vi ägs av företagen i Östersund och allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund. Vi jobbar för att fler ska vilja åka hit, trivas här och när de åkt längta tillbaka. Om människor verkligen tycker om Östersund och fler vill åka hit, så kommer företagen här att sälja mer – till fler. Det gör att företagen här inte bara överlever utan också kan växa och skapa jobb åt fler människor. Och det är därför vi finns.

Med det som bakgrund, så vill vi berätta hur vi tänker kring ÖFK:s matcher mot Arsenal och om varför vi engagerar oss i detta. Det hänger nämligen nära ihop med det som vi beskriver här ovan.

Precis som många andra här, tycker vi att det har varit jättekul att följa ÖFK:s resa. Vi ser hur stort intresset för ÖFK är i dag, både i Jämtland, i landet och i övriga Europa. Självklart är inte alla jämtar intresserade av fotboll (det finns ju mycket annat i livet som är både viktigt och kul) men vi är många gillar att följa ÖFK och känner oss stolta över den resa som klubben gjort.

INSÄNDARE: Vi kan gärna betala en slant för att få se ÖFK-matchen på storbild (6 februari)

När ÖFK släppte biljetterna till hemmamatchen mot Arsenal var det många som gått och väntat. Vi såg hur biljetterna försvann på nolltid. Många länsbor ska att gå på matchen men många fler blev utan biljett. Och visst kan vi väl alla vara överens om, att det är en sak att heja hemifrån soffan, men en helt annan sak att göra det tillsammans med andra i ett större sammanhang?

Vi tror att det är viktigt för stan att människor här samlas och känner gemenskap, därför försökte vi hitta en bra lösning 

Vi presenterade ett förslag för kommunen som gick ut på att vi hyr en storbildsskärm till Stortorget 15 och 22 februari. Genom att göra det, så skulle alla som inte fick biljetter till matchen få möjlighet att heja fram ÖFK mot Arsenal tillsammans med tusentals andra stolta östersundare. 

Budgeten för att kunna genomföra arrangemanget låg på 600 000 kronor, och i det ingår dekoration av staden. Vi vill piffa upp stadskärnan för att välkomna både Arsenalfans och internationella medier till stan. Eftersom att det går direktflyg mellan Östersund och London just nu, så är engelsmännen en viktig målgrupp. Dessutom är det inte bara engelsmän som vill se Arsenal spela. Människor åker från hela Sverige till Östersund för att se matchen live. 

I budgetförslaget bad vi kommunen om stöd på totalt upp till 300 000 kronor och resterande 300 000 kronor samlar vi på Destination Östersund ihop med hjälp av näringslivet (företagen) i Östersund samt Swish-bidrag från privatpersoner som uppskattar arrangemanget.

INSÄNDARE: Är det verkligen nödvändigt att visa matchen på storbilds-tv för 300 000? (3 februari)

Som en del i upplägget, kommer kommunen att betala en mindre slant för arrangemanget om vi på Destination Östersund gör ett bra jobb med att samla in finansiering från företag och privatpersoner.

Det här gör vi för att ge Östersunds kommun så mycket som möjligt för de pengar som de satsar. Vi jobbar också just nu för att kunna hitta fler användningsområden för storbildsskärmen när den väl sitter uppe, till exempel en drive-in bio för skoterförare 17 februari.  

Vi som jobbar för att få människor att tycka om och trivas i Östersund ser gärna den här satsningen ur ett större perspektiv. För oss handlar det om långt mycket mer än att visa fotboll på stans största torg. Arrangemanget är en viktig del i det som vi jobbar för varje dag året om; att se till att Östersund har en attraktiv och levande stadskärna.

Runt om i hela landet så kan vi se stadskärnor som står inför stora utmaningar. Det här ser vi även i Östersund. Vi tror därför att det är viktigt - både för oss som bor här och för dem som besöker stan - att anordna den här sortens evenemang och får Östersund att leva – lite oftare.

Vi försöker hitta sätt där Östersunds kommun, företagen här och privatpersoner tillsammans kan hjälpas åt att skapa och genomföra riktigt bra event i Östersund med omnejd. Det är den väg som vi tror allra starkast på när det gäller utveckling av stadskärnan.

Folkfest på Skidstadion när ÖFK vann – men ännu oklart om storbildsskärmar till kommande Europa League-matcher (21 juli 2017)

Den 15 och 22 februari har Östersund Europas blickar riktade emot sig. Listan över internationella medier som kommer hit växer hela tiden – och självklart vill vi visa upp Östersund från sin bästa sida! Europa kommer att få se Stortorget med Urban SnowPark fylld av barn och unga som åker skidor och pulka mitt i stadens hjärta, krönt av två kvällar där östersundarna samlas i tusental för att tillsammans heja fram ÖFK mot Arsenal.

Vi tror att många Östersundsbor kommer att älska arrangemanget och vi är övertygade om att även media från övriga Europa kommer att falla pladask för det fina livet här uppe. 

Vi har självklart respekt för dig som tycker att kommunens pengar enbart ska gå till sådant som hör till kommunens kärnverksamhet. Men vi är säkra på att en satsning som denna – där Östersunds kommun, företagen och vi som bor här gör saker tillsammans – kommer att skapa goda förutsättningar för nya intäkter längre fram.

Och förhoppningsvis överstiger de framtida intäkterna de pengar som kommunen satsar i projektet här och nu.

Calle Hedman, projektledare Framtidens Stadskärna, Destination Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons