Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Långforsen handlar om modern landsbygdsutveckling

Annons

Vi i Föreningen Långforsen engagerar oss för en utrivning av dammen i Långforsen för att det handlar om vår framtid. Vi ser nu en långdragen historia gå mot sitt slut på ett sätt som andas framtidsanda, nytänkande och framförallt, möjligheter för oss att skapa verksamheter, arbetstillfällen och utveckling i Offerdal. 

Landsbygdsutveckling idag handlar om att skapa nya sysselsättningar. Ett av de områden som har en enorm potential att utvecklas är fisketurismen. Detta konstateras i färska rapporter från Jordbruksverket och Näringsdepartementet.

Den 31 januari arrangeras en stor konferens i Stockholm med anledning av den expanderande fisketurismen, där bland annat landsbygdsminister Sven-Eric Bucht (S) deltar. Där kommer till exempel diskuteras hur Sverige kan möta efterfrågan från de 800 000 utländska gästerna som kommer till Sverige för att fiska varje år.

I Krokoms kommun utgör fisketurismen en av de främsta besöksanledningarna och Långan är rikskänt för sitt fantastiska fiske. Hotet om en renovering har kraftigt hämmat möjligheterna att utveckla fisketurismen kring Långan, samtidigt som det enorma engagemanget för Långforsen hos sportfiskare landet runt tydligt visar vilket intresse som finns.

Krokoms kommun håller just nu på att färdigställa en ny turismstrategi tillsammans med näringsidkare och föreningar, där fisket är ett av fokusområdena.

Enligt Jämtland Härjedalen Turism så är de stora besöksanledningarna för turister idag natur och kulturarv. Man vill besöka platser som känns autentiska och oexploaterade, man vill uppleva natur och kulturarv och få känna att man bidrar till utvecklingen av en plats.

Ett nytt kraftverk i Långforsen går inte bara emot allt detta, utan även helt emot den regionala utvecklingsstrategin som är det övergripande styrdokumentet för Jämtlands utveckling. Det går också emot länets regionala miljömål om att det inte ska tillåtas någon mer utbyggnad av vattenkraft. För även om det är en renovering som det nu handlar om så gör expertinstanserna på Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kammarkollegiet och länsstyrelsen bedömningen att den är att betrakta som ett nytt ingrepp eftersom den ursprungliga dammen till stora delar är raserad.

Enligt våra undersökningar av investeringskalkyl och intäktsberäkning så är det dessutom ytterst tveksamt att en renovering av Långforsen någonsin skulle kunna bli ekonomiskt lönsam, framför allt inte för Krokoms kommun.  

Vi tror att det finns stora möjligheter att skapa verksamheter och arbetstillfällen i en klokt utvecklad besöksnäring, vilket kommer att vara grundläggande för att våra bygder ska fortsätta leva och blomstra. Därför vill vi att Långforsen varsamt restaureras så att den återigen får flöda helt fritt, med de kulturhistoriska delarna bevarade för att ge hela berättelsen om en tid som varit avgörande för Sveriges utveckling.

En tid där Långforsen spelade en viktig roll för framtidsanda och lokala arbeten, en roll som den återigen kan spela nu när vi tar klivet in i en ny tid där våra landsbygder på nytt sjuder av liv, kraft och sysselsättning.

Styrelsen för Föreningen Långforsen: Kristina Ernehed, Henrik Ling, Anna Olofsson Frestadius, Karl Erik Bäckwall, Örjan Ernehed

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons