Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Ledin (L): Skrattretande avslag på vår motion om gårdsförsäljning av alkohol

Annons

Regionfullmäktige behandlade 11 april vår motion om att regionen ska ansöka hos regeringen om att få bedriva försök med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

Lennart Ledin (L).

Vårt förslag innebär att regeringen fastställer den volym av olika drycker som en besökare får köpa av den lokala producentens produkter vid varje besökstillfälle, och att gårdsförsäljningen inordnas under kommunernas organisation för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen.

Vad svarar då regionens majoritet S och M? Jo, att det inte är regionens uppgift, och att det är utanför regionens kompetens att brygga öl eller söka tillstånd för försäljning å bryggeriers räkning! Eftersom det nyss nämnda inte på något sätt ingick i vårt förslag så får man leta efter en mer skrattretande men svårfunnen avslagsargumentation.

För moderaterna i regionen är det tydligen viktigast att till det bittra slutet hålla ihop med S i alla frågor oavsett vad partiet på riksplanet har för politik. Till saken hör nämligen att riksdagens socialutskott dagen efter, 12 april, publicerade en uppmaning till regeringen att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning.

Tydligen har Region Skånes positiva behandling och ansökan om försöksverksamhet med anledning av motsvarande motion från liberalerna där gett effekt.

Utskottets argumentation för gårdsförsäljning är densamma som i vår motion, nämligen att besök hos mat- och dryckesproducenter är ett viktigt inslag i besöksnäringen, och att det här finns potential för att skapa ytterligare tillväxt och arbetstillfällen genom att underlätta för en utveckling av gårdsförsäljningen.

Även om S, MP och V säger nej till förslaget så hade man förväntat sig att regionens moderater hade följt sitt nationella hjärtas linje, och bejakat ett förslag som i hög grad skulle gynna regionens näringslivsutveckling. Om man vill utveckling så blir Liberalerna därför det säkra borgerliga alternativet i höstens val.

Lennart Ledin (L) gruppledare för Liberalerna Region Jämtland Härjedalen och första namn i höstens regionval

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons