Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: M: Skenheligt att neka Café Björkbacka alkoholtillstånd

Annons

Vid senaste mötet med kommunfullmäktige gjordes en vädjan från Moderaterna till Björn Sandal (S) och hans partikamrater om att ta om beslutet gällande Café Björkbacka alkoholtillstånd.

Beslutet att säga nej har tagits på godtycklig grund och genom sitt agerande har Socialdemokraterna urholkat hela rättssäkerheten kring hur myndighetsbeslut tas gentemot näringslivet i Östersunds kommun. 

Café Björkbackas krögare om nekat serveringstillstånd: ”Hanteringen blir rättsosäker när politiker låter privata åsikter påverka” (9 maj)

Den dörr Sandal har öppnat är direkt näringslivsfientlig och kommer att skapa en stor osäkerhet inom branschen kring vilka spelregler som faktiskt gäller för alkoholtillstånd i Östersunds kommun.

Om alla remissinstanser, policys och alkohollagen ger klartecken så borde det vara skäl nog för att säga ja även politiskt, om man nu inte enbart vill ”jävlas” med branschen, vilket man lätt kan få intrycket att Sandal gör i det här fallet. 

INSÄNDARE: Det pågår ett avslagskrig mot alkoholansökningar i Östersund (8 maj)

Extra skenheligt blir det eftersom att parken intill Café Björkbacka inte är ett förbudsområde för alkoholkonsumtion. Man kan alltså ha med sig ett bag in box-vin och fritt konsumera det i parken, däremot kan du inte köpa ett glas vin på själva caféet, som dessutom har att förhålla sig till alkohollagens strikta regelverk om att ha kontroll, ordning och att inte överservera alkohol. 

Tjänstemännen, de med störst kompetens i frågan, ville bevilja alkoholtillståndet. Precis som alla andra remissinstanser. Det är alltså bara godtycklighet från S och V i nämnden som resulterat i ett nej.

Beslutet har överklagats, och den processen kommer kommunen med all tänkbar sannolikhet att förlora. En resurskrävande och onödig rättsprocess mellan kommunen och en krögare som vill utveckla staden hade alltså helt kunnat undvikas om Björn Sandal visat på lite ödmjukhet och agerat professionellt i sitt myndighetsutövande. 

Joel Nordkvist (M), vice gruppledare

Pär Fredriksson (M) - vice ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons