Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: MP: Varför inte en öppen process om Bussgods framtid?

Annons

Vid regionstyrelsens sammanträde 4 oktober behandlades och bereddes ärendet om Bussgods vara eller icke vara i länet. I samband med ärendet förklarade regionrådet Robert Uitto (S) att "man för diskussioner med intresserade parter”, men att man på grund av affärshemligheter såklart inte kunde berätta mer.

Jag reagerade kraftigt på uttalandet och ifrågasatte hur styrelse och förtroendevalda ska kunna förväntas fatta ett beslut på så lösa grunder. Inget svar gavs, utan majoriteten pressade igenom sin linje.

Så har det sedan dess fortsatt, ända fram till det extra fullmäktigesammanträdet 7 november.

Beslutet är fattat – Bussgods läggs ner (7 november)

Hela tiden har den oro och förtvivlan över företagen i länets ytterkanters förutsättningar – som både vi i oppositionen, privatpersoner, men framför allt en stor skara företagare – gett uttryck för, ignorerats och bagatelliserats genom att man ifrån den politiska majoriteten inte har presenterat något tydligt alternativ.

Man har hela tiden sagt att man hoppas att marknaden ska lösa det, och fortsatt med förklaringen om de hemliga förhandlingarna. Hela tiden sagt att inget är klart och att det inte finns något förslag att presentera fullmäktige.

Man har också skyllt den hastiga beslutsgången på det faktum att länstrafiken står inför en stor upphandling av busstrafik, och att man senast den dagen för fullmäktige var tvungen att fatta beslut för att upphandling ska kunna fortsätta.

Så kommer vi till torsdagen, då besked kommer ifrån den politiska majoriteten om att Bussgods Sverigefrakt AB tar över bussgodsverksamheten i Jämtland. Detta alltså två dagar efter ett fullmäktige, som inte kunde få någon som helst information om det finns något alternativ att träda in efter en nedläggning.

Förvåningen är total. Frågorna är många. Maktfullkomligheten är total.

Förhandlingarna om Bussgods fortsätter – intressenter har hört av sig om att ta över verksamheten (9 november)

Socialdemokraterna och Moderaterna har nu att bland annat svara på:

• Vem har skött förhandlingarna med Sverigefrakt, och varför har inte processen varit öppen?

• Kommer Länstrafiken att upphandla bussar med godsutrymmen?

• I vilken form kommer övertagandet av verksamheten att ske?

• Varför var det inte möjligt att ha denna lösning färdig som ett alternativ innan fullmäktige fattade sitt beslut? 

Att välinformerade politiker fattar välgrundade och genomgångna beslut är en av huvudpelarna i svensk demokrati. När fullmäktige fråntas fakta och underlag är vi på väg i fel riktning.

Anton Nordqvist (MP) regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons