Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Öka stödet till idrottsföreningar och förbund

Annons

Är idrottsföreningar nyttiga? För många av oss är det självklara svaret ja! Idrottsföreningar är samhällsnyttiga på många olika sätt och bidrar till folkhälsan. De skapar gemenskap och man får lära sig göra saker tillsammans i en förening. Det finns många anledningar till varför du bör engagera dig och dina barn i en idrottsförening.

För många är den typiska idrottsföreningen lika med barn- och ungdomsidrott, men med OS färskt i minnet så tänker många nog även på elit och kanske på ÖFK.

Men vad hände med de som inte blev elitidrottsutövare eller idrottstränare själva? Vad hände med Lisa som slutade för att hon inte ville tävla när hon var 11 år? Står det för allas rätt att vara med? Det är skrämmande, men i dag är den vanligaste idrottaren inom svenskt föreningsliv 11 år gammal!

På Riksidrottsförbundets stämma 2015 beslutades att idrottsrörelsen ska arbeta för livslång idrott i förening för alla, oavsett bakgrund, ålder, ambitionsnivå eller andra förutsättningar. Alla ska få plats!

Resultat av arbetet börjar nu märkas i föreningar och idrotter runt om i landet. För att resan ska gå snabbare behövs offentligt stöd till föreningarna för att utveckla verksamheten och engagemanget hos deras målgrupper.

Men vad bidrar idrottsrörelsen med? Och är just idrottsföreningen verkligen nyttig? Skulle det inte bara vara enklare att betala en högre anmälningsavgift till en kommersiell part, som ger lön till ledarna och där du slipper baka bullar till lördagens match?

Det är något i hela föreningsidén som lockar även om det ibland är slitsamt att jobba ideellt. I föreningens gemenskap där värdegrunden är demokrati och allas rätt att vara med, är rörelseglädje förutsättningen för ökad folkhälsa. Föreningen kan få statligt och kommunalt bidrag men bidrar med så mycket mer än en träningstid.

Hos idrottsföreningen är alla välkomna, även de som inte har råd, bor på fel ställe eller inte kan språket. I idrottsföreningen ska alla vara lika mycket värda och alla har rätt att känna sig delaktiga. Idrottsrörelsen vill samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att vidareutveckla verksamheten så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet.

Ett stabilt och långsiktigt stöd till idrottsrörelsen gör att man kan behålla den omfattande föreningsverksamhet som bedrivs i alla länets kommuner. Utveckling och insatser inom specifika områden kräver extra resurser.

Därför anser vi i JH Idrottsförbund att stödet till idrottsföreningarna ska vara fortsatt starkt. Vi kan göra mer med rätt förutsättningar. Vi vill öka stödet till idrottsföreningar och förbund för att de ska kunna arbeta med utveckling av föreningsidrott för äldre ( över 65) och livslång idrott för alla.

Om fler vuxna och äldre tränar mer skulle många få en höjd livskvalitet och samhället skulle spara mycket i hälso- och sjukvårdskostnader. Ett förändringsarbete mot livslångt idrottande för alla i förening har stor potential, men kommer att kräva mer resurser under kommande år.

Men idrottens samhällsnytta kan inte beställas per automatik. Däremot kan den komma som en positiv bieffekt om föreningarna får fortsätta att driva och utveckla verksamheten utifrån sina mål. Vi måste lita på de 650 000 frivilliga ledare som lägger sin fritid på 3,2 miljoner medlemmar.

Styrelsen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons