Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Personer med autism saknar möjlighet att leva som andra

Tidigare i juni släpptes en enkätundersökning om rättighetslagen LSS som Demoskop har gjort på uppdrag av Autism- och Aspergerförbundet. Den visar att nästan en fjärdedel av de tillfrågade vuxna medlemmarna behöver ekonomiskt stöd, som i de flesta fall kommer från anhöriga. De som står utan detta stöd lever under existensminimum, under hela sitt vuxna liv.

Annons

Vi i Autism- och Aspergerföreningen i Jämtlands Län har kunnat se en gradvis försämring av LSS under senare år och personer med autism idag saknar möjlighet att leva som andra. Enkäten visar att många har små ekonomiska marginaler och belastas hårt av merkostnader till följd av sin funktionsnedsättning.

Vuxna över arton år har i genomsnitt knappt 2 700 kronor kvar varje månad när hyran är betald. Det är långt under det normalbelopp som en vuxen person beräknas ha som minimum.

Den svåra ekonomiska situationen får stora konsekvenser för den enskilde i form av sämre hälsa, social isolering och minskad självständighet. Det leder ofta till allvarlig ohälsa vilket vi ser har ökat.

Det råder dessutom en stor brist på kompetens om autism vilket gör att behoven inte tillgodoses på ett tillfredsställande sätt och att självbestämmandet begränsas. Det kan gälla att man inte får rätt stöd för kommunikation och därigenom inte får möjlighet att påverka sitt dagliga liv.

Med fungerande LSS-insatser kan personer med autism delta i samhällslivet på egna villkor. Anhöriga kan få en vardag utan omänsklig belastning. Samhället vinner på att alla människor får vara delaktiga utifrån sina förutsättningar, såväl ur ett humanistiskt som samhällsekonomiskt perspektiv. LSS måste därför återupprättas som den rättighetslag den är tänkt att vara och inte ses som något som kommuner ska spara in på.

Clara Witthoff

ordförande, Autism- och Aspergerföreningen Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons