Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Slutreplik: Ett modernt vindkraftverk ger mer energi än en utbyggnad av Långforsen

Annons

Jodå, Carl Göran Palmqvist, jag har till fullo förstått ditt budskap, men det är lika illa i alla fall.

DEBATT: Svar: Vi kommer att kunna fiska i Långforsen även i fortsättningen (28 februari)

Jag är helt ense med dig om att människan, inte minst vår och våra föräldrars generationer, har fört vår planet till gränsen för en katastrof. Men det handlar inte bara om fossila bränslen utan lika mycket om ödelagd natur och naturmiljö, inte minst för att skapa fossilfri energi.

Även FN anser därför att det är av största vikt att de naturmiljöer som finns kvar inte förstörs samt att påverkad miljö återställs där det är möjligt. Här har vi en för Jämtland unik möjlighet att återställa en forssträcka till gagn för vattenlevande organismer och alla oss som lever och verkar i vår bygd.

Det är riktigt att miljödomstolen har gett tillstånd för en utbyggnad enligt 1918 års vattenlag, en lag som tillkom för att ge den begynnande vattenkraftsindustrin i stort sett fria händer att bygga ut våra älvar.

Miljödomstolen har därför att döma efter befintlig lagtext, oavsett om de anser det rätt eller fel.

Denna föråldrade och otidsenliga lag har under de senaste 30 åren kraftigt kritiserats av många, även av de flesta av riksdagens ledamöter, men ingen regering har hittills på allvar tagit tag i frågan. Miljödomstolen har därför att döma efter befintlig lagtext, oavsett om de anser det rätt eller fel.

Märk väl att de älvsträckor som är undantagna utbyggnad inte är detta för att domstolen har dömt så, utan det är en följd av ingripanden från olika regeringar. Du väljer att anamma miljödomstolens beslut, men Jämtkrafts ägarkommuner har den yttersta beslutsrätten, och deras beslut från förra året väljer du att inte acceptera.

Det kan i sammanhanget inte kallas för annat än en rännil.

Du säger att du inte missunnar turistföretagen deras inkomster från de fiskare som besöker Långan, men om du anser att de fiskare du kallar snobbar inte är välkomna, måste det naturligtvis påverka bygdens intäkter från fisketurismen.

Vidare anser du att det omlöpet om 5 kubikmeter per sekund är en god ersättning för en fritt strömmande fors. Denna vattenmängd är inte mera än vad den lilla bäcken Bölesbäcken, som rinner genom Kälom, för med sig efter ett rejält regnväder. Det kan i sammanhanget inte kallas för annat än en rännil.

Du för hela tiden fram betydelsen av fossilfri energi, och det är okej. Men om Jämtkraft i stället för att bygga ut Långforsen monterar upp ett modernt vindkraftverk, får man dubbelt så mycket fossilfri energi till samma pris, och detta med en obetydlig miljöpåverkan jämfört med en utbyggnad av Långforsen.

Vi löser inte dagens problem med gårdagens teknik.

Jag känner dig som en förnuftig karl och en god vän som också visat omsorg om naturen. Därför är det för mig obegripligt att du med sådan emfas propagerar för en utbyggnad av Långforsen. Vi löser inte dagens problem med gårdagens teknik. Om vi menar allvar med att rädda vår planet undan en hotande katastrof så kan vi inte fortsätta i samma hjulspår som vi färdats i de senaste 100 åren.

Världen går givetvis inte under om Långforsen byggs ut, men det framhålls hela tiden i debatten vikten av att alla måste bidra på de sätt som är möjliga. Lyft blicken och se helheten. Jag hoppas verkligen att ni är kapabla till detta.

Vill du fortsätta diskutera Långforsen är du välkommen på en kopp kaffe. För mig är den här ordväxlingen i ÖP avslutad.

Stig Nilsson, Kälom

---

Några av de senaste inläggen om i debatten om Långforsen:

DEBATT: Inget snobberi att vilja fiska i fritt strömmande vatten (13 februari)

DEBATT: Jämtkrafts koncept den optimala lösningen för Långforsen (2 februari)

DEBATT: Svar om Långforsen: Småskalig elproduktion är inget hinder för fisketurism (25 januari)

DEBATT: Långforsen handlar om modern landsbygdsutveckling (16 januari)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons