Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Svar från hemtjänstpersonalen: Hur ska fyra personer nattetid räcka för hela Krokoms kommun?

Annons

Svar på "Digitala lösningar kan minska behovet av nattbemanning och ge tryggare vård för äldre" (7 juni)

År 2017 hade hemtjänsten i Krokoms kommun ett underskott på 1,792 miljoner kronor. Det berodde bland annat på höga kostnader för personaltimmar.

Hur högt sjuktal hade hemtjänsten under året? Och hur stor var summan för inlejd personal och inbeordningar?

Den digitala lösningen som ni pratar så varmt om består, om vi förstår det rätt, av kameror i vårdtagarnas hem. Krokoms kommun köpte för några år sen in ett antal kameror för att använda nattetid – utvärdering av hur de fungerar har vi inte sett till, och inte har vi blivit tillfrågade heller.

Undrar ni inte hur det fungerar i praktiken? Hur ofta personalen måste göra hembesök för att vårdtagaren inte syns i bild, eller för att kameran är trasig eller att personalen av förklarliga skäl inte kunnat titta?

Tackar många vårdtagare som skulle kunnat ha kamera nej? Får man tacka nej?Skulle man inte börja med att utvärdera digitala hjälpmedel och utöka användandet av dem innan man drar ner på personal?

Vi håller med om att kameran är bra när vårdtagaren inte vill bli störd, men underlättar den lika mycket för personalen som ni tror? 

Det är bevisat att nattarbete inte är bra för hälsan. Vi kör redan långa sträckor varje natt och att behöva köra ännu längre med hela kommunen som arbetsplats gör oss oroligare, mer stressade och tröttare, vilket ökar risken för misstag.

Dagtid är man 38, och kvällstid 18 arbetande undersköterskor/vårdbiträden i hemtjänsten i hela Krokoms kommun. Nattetid tycker ni att det ska räcka med fyra ur personalen på samma stora område.

Att de flesta äldre är nöjd med vården är något som vi är mycket stolta över, men vi visar inte vår stress och oro för att inte hinna med vårt arbete när vi är hos en vårdtagare. 

Vi kan bara hoppas att ni har ärligheten att tala om för alla med trygghetslarm att det endast är fyra personer nattetid i hela kommunen, när ni genomfört er indragning, för det är vi som får ta emot missnöjet från vårdtagare vid dröjsmål.

Nattpatrullen Krokom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons