Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vision: Ge cheferna förutsättningar att leda mångfaldsarbetet

Annons

Sedan 1 januari i år har arbetet mot diskriminering förstärkts genom nya regler i diskrimineringslagen. De innebär att arbetsgivare ska arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett diskrimineringsgrund.  

Samtidigt visar en undersökning från Vision att många chefer saknar tillräcklig kunskap om hur de ska arbeta utifrån diskrimineringslagen. Fyra av tio chefer känner sig osäkra på om deras handlande kan innebära diskriminering av arbetssökande. Nästan lika många har någon gång känt sig osäkra på om deras handlingar kan ha inneburit diskriminering av en medarbetare.

För att bli tryggare i att leda mångfaldsarbetet behöver chefer kunskap, stöd och tid. Vision uppmanar arbetsgivare i Jämtland Härjedalen att ge chefer verktyg att leda mångfaldsarbetet. Det handlar om kompetensutveckling kring diskrimineringslagen, tydliga riktlinjer och tid att vara närvarande och inkluderande ledare.

Att skapa inkluderande arbetsplatser är dock inte bara chefers ansvar, hela arbetsplatsen behöver involveras.  Vision har tagit fram en ny utbildning - En arbetsplats för alla som chefer och medarbetare kan gå tillsammans. Utbildningen låter oss pröva våra fördomar, ifrågasätta normer och få tips om vad vi kan göra i vår vardag.   

Så, arbetsgivare i Jämtland Härjedalen: Låt oss jobba tillsammans för att skapa schysta arbetsplatser där alla känner sig respekterade och trygga. Och där alla får samma förutsättningar att utför sina jobb, får gehör för sina idéer och får möjlighet att utvecklas och trivas på arbetet.

Bengt-Anders Alvenes

ordförande Vision Jämtkraft och ledamot Visions förbundsstyrelse

Birgitta Lindström

ordförande Vision Jämtland

Gunvi Dahlström

ordförande Vision Region Jämtland Härjedalen 

Veronica Magnusson

förbundsordförande Vision

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons