Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mullrar som åska när Galaxien sparkar loss

/

Det är bara Markus Jonsson i den östjämtska byn Svedjelandet som plockar fram sin gamla Ford Galaxie för vad man kallar avrostning. Den 300 hk starka gamla V8-an på 6,4 liter av 63,5 årsmodell kommer sakta utglidande mellan trånga dörrar.

Annons

– Viktigt för mig är att bevara det som vi kallar tidens tand. Vad den har gett eller tagit under alla år. Naturligtvis är Galaxien min pärla. Ingen blankpolerad sådan, utan precis som den var då och är nu. Jag skulle nog kunna hjälpa processen på traven, med lite sandpapper, säger Markus och ler en smula. Det är nog bara ratten som är utbytt. Originalratten vittrade sönder så det var nog ett måste.

Det är dags för en provtur. Med lilla dottern Olina på armen ser Markus över oljan och andra detaljer som är viktiga inför denna så viktiga åktur. Nedför gårdsplanen kommer resten av familjen, sambon Sandra, pojkarna Anton och Simon.

– Jag vill också åka raggarbil! ropar Anton och sätter högsta fart.

Först en tur på byvägen. Sedan en sväng ner mot Väster-Övsjö. Den till åren komna v-motorn av märket Ford – 390 mullrar på fint. Grusvägen är gropig men det märks knappt inne i den 2 ton tunga karossen.

Jag sitter bekvämt tillbakalutad och tänker mig tillbaka till en kort raggartid i Östersund. Med rävsvansad Ford Mercury, brudar i stentvättade jeans och träffarna ute på Fröjdholmen, i Gällö och många andra platser. Tänk att det bara tog slut.

Markus är också samlare av veteranmopeder, de flesta av märket Zündapp. Jag tror det finns 9–10 i samlingen säg-er Markus. Veteranskotrar har jag också några, fortsätter han.

– Det kanske är svårt att tro, men jag är ytterst miljömedveten, kanske också lite snål ibland. Sammantaget innebär detta, mycket lite körning. Jag tror inte jag når 200 mil om året. Övrig maskinpark körs också väldigt sparsamt. Det är klart att några kortare utflykter blir det väl i sommar.

Mer läsning

Annons