Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare sprit och stopp för falska polisbilar – här är de nya lagarna

Förbud införs mot att köra runt i falska polisbilar. Asiatiska långhorningar måste anmälas.
Alkohol och bio blir dyrare men vissa preventivmedel för dem under 21 blir avgiftsfria liksom besök på vårdcentralen för alla över 85 år.

Annons

Många nya lagar och regler träder i kraft när nyåret rings in och 2017 är inget undantag, trots att regeringen och riksdagen emellanåt anklagas för brist på handlingskraft. Här är några av de nya lagarna:

■ Anställda som larmar om allvarliga missförhållanden får ett bättre skydd mot olika former av repressalier. Det ska gälla missförhållanden som kan ge fängelse och den anställde ska normalt först ha försökt påtala bristerna internt, direkt till arbetsgivaren.

■ Arbetsgivare och skolor får tydligare krav på sig att arbeta aktivt mot olika typer av diskriminering och arbetsgivare måste nu årligen göra en kartläggning av kvinnors och mäns löner och anställningsvillkor, inte vart tredje år som nu.

■ Alla som upptäcker eller misstänker potatiskräfta, en asiatisk långhorning eller andra farliga insekter, svampar eller virus som skadar växter blir skyldiga att anmäla det till myndigheterna.

■ Jaktlagen ändras för att domstolarna ska fatta beslut snabbare om jakt på lo, björn, varg, järv eller kungsörn.

■ Det blir förbud mot att köra runt i bilar skyltade som polisbilar.

■ Reparation av vitvaror som kyl, frys och tvättmaskin ger rätt till avdrag för en del av arbetskostnaden inom rut-avdraget för hushållsnära tjänster.

■ Momsen på biobiljetter höjs från 6 procent till 25 procent. Samtidigt sänks momsen på reparationer av cyklar, kläder, skor, lädervaror och hushållslinne från 25 till 12 procent.

■ Skatten på alkohol höjs och gör en flaska sprit två kronor dyrare, en flaska vin cirka en krona och en flaska öl 25 öre dyrare.

■ Vissa avgifter tas bort inom hälso- och sjukvården, för de yngsta och de äldsta. För alla över 85 år blir besök i primärvården, som på vårdcentralen, avgiftsfria.

■ Den avgiftsfria tandvården för unga förlängs några år, i flera steg, för dem födda 1996 och senare.

■ Preventivmedel som omfattas av läkemedelsförmånen blir avgiftsfria för alla under 21 år. I en del landsting är de redan det.

TT

Mer läsning

Annons