Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre platser på äldreboenden i Sverige – så här ser det ut i länet

Det är allt färre äldre som bor på särskilda boenden i Sverige. Sedan år 2000 har det minskat med över en tredjedel och en av anledningarna är att man vill låta äldre bo kvar hemma. Tusentals platser ska också ha försvunnit, samtidigt som de äldre blir fler.

Annons

LÄS OCKSÅ: Insändare: Vem är det som egentligen sviker pensionärerna?

Allt färre äldre får plats på boenden runt om i landet.

Det framgår av uppgifter som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. År 2000 ska, i genomsnitt, 21 procent av svenskarna över 80 år ha bott någon typ av boende. Denna siffra hade sjunkit till 13 procent förra året.

Även i länet har man sett en stor förändring under samma femtonårsperiod. I samtliga kommuner har det skett en minskning i andelen äldre bosatta på boenden. Störst är förändringen i Östersunds kommun där det mellan 2000-2015 skett en minskning på 47 procent. Tätt efter kommer Strömsund (minus 45 procent) och Härjedalen (minus 43 procent).

LÄS OCKSÅ: Insändare: Frustrerande att jobba för Vardaga

Helle Wijk är docent vid Göteborgs universitet och forskar på vårdmiljöns betydelse för hälsa och välbefinnande. Enligt henne har tusentals platser på boenden för äldre försvunnit de senaste åren i landet, samtidigt som antalet äldre ökat.

– Det finns en ambition i Sverige att låta äldre bo kvar hemma. Det är bra så länge de vill. Men när de inte orkar längre och vill ha en plats då är den situation som nu råder inte bra längre, säger Helle Wijk till Nyhetsbyrån Siren.

– Äldre har inte bara behov av att få vård och omsorg utan av mänsklig kontakt och av att finnas i ett sammanhang. Då behövs det fler boenden som kan uppfylla de här olika behoven och inte bara plats för de allra sjukaste.

Nedan finns grafik över andelen personer över 80 år som bor på särskilda boenden i Jämtlands län, uppdelat i kommuner.

Förändring i andel personer över 80 på särskilda boenden 2000-2015

Berg: - 37 procent

Bräcke: - 17 procent

Härjedalen: - 43 procent

Krokom: - 27 procent

Ragunda: - 28 procent

Strömsund: - 45 procent

Åre: - 29 procent

Östersund: - 47 procent

----

Läs mer:

Kvinna föll ur sängen på äldreboende i Östersunds kommun – fick höftfraktur

Anhörig kritiserar Östersunds första trygghetsboende: "Det blir som ett fängelse"

Vardaga kan åka på 150 000 kronor i vite

Mer läsning

Annons