Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällturister lockas av vildmark och tystnad

/
  • Fjällturister lockas av tystnad och vildmark visar en ny rapport från ETOUR.

Att uppleva natur, vildmark, tystnad och stillhet är avgörande faktorer för besökande fjällturister. Det visar en ny rapport som turismforskningsinstitutet ETOUR gjort.

Annons

Den vanligaste aktiviteten är vandring med övernattning där svenska besökare väljer att bo på fjällstation medan utländska besökare i högre grad föredrar att tälta. Andra aktiviteter som lockar turister att besöka fjällen är dagsturer, tältning, toppturer och naturfotografering. Rapporten visar att alla aktiviteter i hög grad genomförs nära markerade leder.

– Den typiske besökaren är gift eller sambo, högutbildad och bosatt i en storstad eller medelstor stad. Medelåldern för svenska besökare är 51 år medan utländska besökare är yngre, säger Sandra Wall-Reinius, forskare vid ETOUR i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på en enkätundersökning med svar från 578 besökare och den genomfördes under juli till september 2013. I undersökningsområdet ingår fjällen kring Helags, Sylarna, Blåhammaren och Storulvån samt fjällen kring Ljungdalen, Vålådalen och Handöl.

Rapporten visar också att det är vänner och familj som den typiske fjällturisten förlitar sig på när vistelsen ska planeras, internet används sällan.

– För många är södra Jämtlandsfjällen ett återkommande besöksmål. Tre av fyra bland svenskarna i undersökningen anger att de besökt området tidigare och 40 procent har varit i området fler än tio gånger, säger Sandra Wall-Reinius.

Mer läsning

Annons