Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För att bli långtidsfrisk kan man behöva se över sin livssituation

/
  • ”Det handlar om att säga vad man vill uppnå, och sedan att försöka sträva mot det”, menar Greger Bringsaas.
  • När det gäller helhetstänkandet i hälsofrågor är mat och motion två viktiga pusselbitar. ”Hur och vad och när man äter är en viktig fråga att diskutera”, berättar Greger Bringsaas som jobbar på Mica på söder i Östersund.

Greger Bringsaas arbetar sedan något år tillbaka på Mica, Människan i Centrum – Arbete, som finns i trivsamma lokaler på söder i Östersund.

Annons

Han förklarar lite om Mica, som har blivit något av ett framgångsrecept i Sverige, inte minst för personer med funktionsnedsättning enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och de med psykisk problematik som vänder sig till Mica för att få hjälp och stöd med att komma ut i det vanliga arbetslivet igen.

I dag är det cirka 370 personer inom Mica. Arbete skapar en naturlig social gemenskap, och social gemenskap behövs för att känna trygghet och trygghet behövs för att kunna utvecklas.

Ungefär så förklarar Greger för mig att Mica tänker.

– Alla ska kunna arbeta ute i samhället. Det är vår vision. Det kanske låter självklart men det finns många hinder som står i vägen, säger Greger.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa, ge råd och stöd. Vi försöker att ha en helhetssyn på individen, för att personen ska kunna integreras i samhället på ett bra sätt.  

att tänka på varje enskild individs behov och önskemål om att må bättre eller till och med må bra. Han uttrycker det som så att man på Mica vill ha fokus på det friska, och inte lite slentrianmässigt utgå ifrån det sjuka. Långtidssjuk kan man vara, och det är det många som är, men visst vore det bättre om man blev långtidsfrisk. Och då gäller det att se över hela sin livssituation, säger han.

När det gäller helhetstänkandet i hälsofrågor är mat och motion två viktiga pusselbitar. Greger och brukarna går vid enskilda samtal tillsammans igenom vilka råd och vilket stöd som kan behövas, främst kring mat och motion. Greger berättar:

– Just hur och vad och när man äter är en viktig fråga att diskutera. Vi använder oss av tallriksmodellen, som är en av flera bra metoder att utgå ifrån. Man äter lite lagom av allt som är nyttigt.

– Men det är inte alltid så lätt att ta till sig budskapet. Man får inte komma med pekpinnar, utan ge råd och stöd. Budskapet bör vara enkelt att ta till sig.

är en stor bov när det gäller motståndet att lägga om sina matvanor och helst dessutom börja röra på sig lite mer.

Greger Bringsaas märker att allt fler har bekymmer med sin vikt, och också med att göra sig av med några kilon. De kanske dessutom är ensamma, många mår dåligt både fysiskt och psykiskt. En del i onödan, tror Greger. Kanske för att samhällets skyddsnät inte fungerar så bra, kanske för att vi medmänniskor inte bryr oss, eller kanske för att det finns ett naturligt motstånd i oss alla att ta itu med svårigheter.

Förändring kräver mod och ork. Tid och pengar kanske också, enas Greger och jag om. Det kostar på, på flera sätt. Alla har inte de resurser som krävs för att förändra sin livsstil.

– Ändå handlar det inte alltid om så stora förändringar. Och inte heller om en massa måsten, mat som man måste äta, gymnastik som man måste börja med. Det handlar om att säga vad man vill uppnå, och sedan att försöka sträva mot det, säger Greger.

Han berättar att det inte är lätt att vara profet i sitt eget land. Hemma med barnen runt middagsbordet är det inte alltid som det kommer grönsaker på bordet. Fast man borde. Eller orka ut och åka skidor. Fast han borde.

Men på något sätt kan jag tycka att det är bra att även en hälsokonsult har sina mindre hälsosamma dagar och är som folk är mest. Lite tröga inför förändringar.

På vägen ut möter jag Annelie Bengtsson. Hon är sedan många år områdeschef på Mica, med allt vad det innebär av helhetsansvar. Spontant säger hon när jag berättar vad jag gör här:

– Vi borde ha flera som Greger! Det behövs ännu mera spetskompetens och engagemang kring det förebyggande hälsoarbetet. Det tjänar vi alla på. För omsorg är att bry sig och det kan man aldrig göra för mycket.

Medmänsklighet är viktigt för Annelie och alla andra som arbetar på Mica.

Vi skulle nog alla behöva en dos av Micas medmänsklighet för att orka ta tag i våra liv, tänker jag och öppnar dörren mot den bleka vårvintersolen.

Mer läsning

Annons