Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta toppolitiker skickade hotfulla brev till kvinna – döms för olaga förföljelse

En före detta politiker i länet ska mellan november 2014 och mars 2015 ha skickat flertalet hotfulla brev till en kvinna. Nu döms hon för olaga förföljelse till villkorlig dom och dagsböter.

Annons

Bland annat ska det ha stått i breven "du kommer aldrig gå säker, det ska du ha jäkligt klart för dig" och åklagaren har hävdat att det har varit menat att skrämma kvinnan.

Efter att hon åtalats för brottet valde politikern att hoppa av sina uppdrag. I ett mejl kommenterade hon händelserna följande:

– Under några kaotiska månader i mitt liv för ett och ett halvt år sedan när jag var i kris gjorde jag saker som inte var rationella, försvarbara eller för den delen begripliga. Nu inser jag såklart hur vansinnigt det var, och får leva med konsekvenserna. Jag har som jag sagt i förundersökningen erkänt att jag gjort mig skyldig till ofredande och får ta mitt straff för det. Vilka konsekvenser detta eventuellt kan få för mina politiska uppdrag kommer jag att i lugn och ro diskutera med mina partikamrater som ju fått veta detta i medierna idag.

I domen står att politikern varken kunnat erkänna eller förneka det hon åtalats för, men att hon utgått ifrån att det måste varit hon som skrivit breven. Hon har sagt att hon inte kunnat minnas att det varit hon som gjort det, men hennes DNA har hittats på breven.

Den nu dömde expolitikern säger sig ha genomgått en livskris efter att hennes man velat skilja sig från henne. Han hade träffat en ny kvinna vilket enligt politikern ska ha gjort att grunden till hennes liv rasade.

De hotfulla breven riktades till exmakens nya kärlek och involverade både hot och sexuella anspelningar. De är skrivna i vi-form och avsändare ska ha varit en grupp som kallade sig "Observatörerna". Kärnan i dem har varit att gruppen skulle komma hem till kvinnan om hon inte slutade träffa mannen.

Tingsrätten gör bedömningen att politikern tagit det väldigt hårt att hennes man träffat en ny kvinna, och med hänvisning till DNA-analyser slår man fast att det är hon som har skrivit breven. Totalt har åtta brev lyfts fram som bevis i målet, och fyra av dessa anser man vara grova nog att bedömas som ofredande. Tre av dem anses vara allvarligare och bedöms vara olaga hot.

Sammantaget menar man att breven utgjort en upprepad kränkning av kvinnan och expolitikern döms därför för olaga förföljelse. Då hon tidigare är ostraffad dömer tingsrätten henne till villkorlig dom samt sammanlagt 7 500 kronor i böter. Hon ska även betala nära 18 000 kronor i skadestånd till den utsatta kvinnan.

Gruppledaren för det parti som politikern tidigare haft förtroendeuppdrag för säger att hon rent formellt har chansen att komma tillbaka, men att hon måste få nomineringar av övriga i partiet.

– Det är samma resa som för alla andra, säger gruppledaren.

Hur har ditt förtroende för henne påverkats av detta?

– Jag tycker att det var ett klokt beslut av henne att lämna alla förtroendeuppdrag. Det är det jag vill säga om det.

----

Läs mer:

Toppolitiker åtalas för olaga förföljelse – skickade flera hotfulla brev

Åtalad toppolitiker lämnar samtliga uppdrag

Mer läsning

Annons