Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gonorrén ökar i landet – men inte i Jämtland

Antalet anmälda fall av könssjukdomen gonorré har ökat i Sverige sedan mitten av 90-talet. Men Jämtlands län har lägst sjukdomsfall i hela landet och trenden här pekar nedåt.

Annons

Det visar preliminära siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Den totala siffran för hela landet var 1 781 anmälda fall i fjol, vilket är högsta antalet på nästan 30 år. Anledningen till detta tror Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, beror på flera faktorer, men minskad kondomanvänding bland unga samt att fler testar sig menar hon är två av dem.

– Betydligt fler testar sig nu för tiden vilket har bidragit till att fler smittade upptäcks, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

I Jämtlands län ser det dock annorlunda ut. Här har antalet anmälda fall av gonorré sjunkit de senaste tre åren och det är heller inga större siffror att tala om. Endast ett fall av gonorré anmäldes i länet i fjol och den högsta noteringen sedan 1997 var år 2010 då 14 fall anmäldes.

Inga Velicko lyfter också fram vikten av att man testar sig för sjukdomen.

– Det är bra att vi upptäcker fler fall i tid. Om man går obehandlad kan man få komplikationer senare i livet eller så för man smittan vidare, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Grafiken nedan visar utvecklingen av anmälda gonorréfall i Jämtland sedan 1997. Det finns även grafik över hur det ser ut i landet i stort.

----

Läs mer:

God sexualundervisning förebygger utanförskap

Mest klamydia i Jämtlands län

Insändare: Svårt att träffa tio olika läkare på fyra år

Mer läsning

Annons