Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Du som prenumerant kan hjälpa oss att göra skillnad

Vad är sanningen bakom det som syns på ytan? Vad var det som politikerna inte ville berätta? Som inte skulle fram i ljuset?

Annons

Hur gick det med kommunen som inte ville låta sina medborgare se mejlväxlingen mellan olika kommunala tjänstemän?

Det är här journalistik kommer in och gör skillnad.

Hur gick det till egentligen när kommunala bostadsbolaget Östersundshem utan upphandling köpte in 100 attefallshus? Frågan ställdes av konkurrensverket men det var först efter att tjänstemännen läst Östersunds-Posten som myndigheten bestämde sig för att syna upphandlingen.

Nu har kommunens sätt att styra Östersundshem ändrats. Mer öppenhet från bolagets sida krävs och kommunens ekonomichef har som uppgift att jobba betydligt mer än tidigare med Östersundshems affärer.

När ÖP avslöjade att kollektiv bestraffning användes på boenden för ensamkommande flyktingbarn ledde det till att boendena tvingades byta behandlingsmetod.

När ÖP begärde att få se vilka mejl som skickats mellan olika förvaltningar i Krokoms kommun blev det blankt nej. Istället raderade kommunen i sina interna mejlistor.

ÖP:s reporter drev ärendet vidare och efter en dom i kammarrätten tvingades kommunen ändra sig. Logglistor över mejl, även interna, ska vara öppna att läsa för alla medborgare.

En omfattande kartläggning av rattfylleriet i länet visade var och när risken att krocka med en alkoholpåverkad bilförare är som allra störst. Polisen och region Jämtland hade inget liknande faktaunderlag utan utgick från ÖP när de planerade hur rattfylleriet ska minskas.

ÖP:s serie med djuplodande journalistik för att synliggöra våld i hemmet används som studiematerial och ÖP:s reporter var efter publicering inbjuden som föreläsare på universitetet.

Vi berättade om en planerad husfabrik i Storhogna. Kommunen gav bygglov men stugägarna protesterade. Fabriken flyttades och det visade sig vara en bättre lösning för alla parter.

ÖP skrev om organisationen Hej Främling finansiering. Hej Främling höjdes till skyarna som föregångare när det gäller integration men initiativtagarna jobbade i princip gratis. Pengar till löner kom fram snabbt efter den artikeln.

När ÖP intervjuade kökspersonal på ett flyktingboende slog de larm om näringsfattig mat. Kommunen tvingades boka in krismöteför att se till att matreglerna följdes.

Hur kommer det sig att polisen inte rycker utpå misstänkt skottlossning och vem ställer frågorna om varför bankerna slår igen?

Det är här journalistik kommer in och gör skillnad.

I medieutredning som offentliggjordes förra veckan varnade utredarna för att det de kallar "vita fläckar" breder ut sig över mediesverige. Det vill säga områden som helt saknar journlistisk granskning.

Det är för att stoppa spridningen av journalistiskt vita fläckar som vi har startat plus. Du som prenumerant kan hjälpa oss att göra skillnad.

Läs mer:

"Det är många gånger jag åker hem efter en intervju och känner mig glad"

Hans Lindeberg: ÖP passerar en ny milstolpe – Plus är vår allra bästa lokala journalistik

Hallå där varför har ni startat Plus?

Annons