Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Medieutredningen missar att trycka på för #rättvistäckning

Att Sverige är ett allt mer polariserat land avspeglar sig på många sätt, bland annat när det gäller möjligheten att följa digitala medier.
Det är långt ifrån överallt som ÖP:s användare kan se våra TV-inslag, följa direktrapporteringar, surfa in på mobilsajterna eller ens läsa ÖP som E-tidning.
För medierna är bättre digital infrastruktur en framtidsfråga. Men framförallt är det en avgörande fråga för demokratin.

Annons

Om alla medborgare ska ha möjlighet att delta i samhällsutvecklingen krävs lokal journalistik till alla på lika villkor. Ungefär så formulerade sig kulturminister Alice Bah Kuhnke när hon för ett och ett halvt år sedan startade sin stora medieutredning.

”I Jämtlands län är bra mobiltäckning ingen självklarhet, utbyggnaden är bland den sämsta i landet och orättvisorna är stora. Det innebär ytterst att demokratin försvagas, eftersom tillgången till information och journalistik inskränks”. Så skrev jag och mina kollegor på medierna i Jämtland; Camilla Wahlman, Ricky Karström, Viktoria Winberg i en debattartikel i mars. Artikeln var startskottet för #rättvistäckning som kulminerade med en lång livesänd debatt från Strömsunds Folkets Hus om bredbandsutbyggnad och mobil täckning. Kampanjen var ett samarbete mellan SVT Jämtlandsnytt, SR Radio Jämtland, Länstidningen och Östersunds-Posten.

”Vem som har uppkoppling och vem som står utanför är en central och avgörande framtidsfråga”, konstaterade vi i artikeln. Jag tror ingen av de som var med i Strömsund hade någon annan uppfattning. Där radades exempel upp från sjukvården, företagare och många andra om vad som händer när den digitala utvecklingen fördelas orättvist över landet. En garanti för rättvis digital infrastruktur är en samhällsfråga som sträcker sig långt utanför mediebranschen. Men om inte lokal digital journalistik kan nå alla i framtiden finns stora risker med den polariserade samhällsutvecklingen. Inte minst för ett län som Jämtland. Så därför var det intressant att se var kravet på bättre digital infrastruktur tagit vägen när medieutredningen idag kom med sin slutrapport.

I utredningens delbetänkande för ett år sedan var formuleringarna skarpa: ”När fler medier gå över till digital distribution är det av yttersta vikt att bredbandstäckningen kan säkerställas i hela landet så att inte infrastrukturen hindrar medborgare från att berika demokratin i allmänhet och det demokratiska samtalet i synnerhet”. Men den som väntat sig förslag på högre mål och tydligare krav på operatörerna för att bygga ut mobilnät i mindre ”lönsamma” landsändar blir besviken. Utredningen säger visserligen att utbyggnaden bör riktas mot ”var människor befinner sig” istället för ”var man bor”. Vilket är en tydlig markering mot att de politiska målen för utbyggnaden av mobilnäten måste vässas.

Men samtidigt saknas konkreta förslag. Mycket märkligt i en så avgörande fråga för mediernas utveckling. Den enda rimliga förklaringen är att medieutredningen är ett offer för den sektoruppdelade politiken. Frågan om digital infrastruktur tillhör en annan ministers bord än kulturministerns. Medieutredningen missar möjligheten att trycka hårt på det samlade politiska systemet att få till #rättvistäckning. Det är synd. För nu behövs det ett politiskt helhetsgrepp kring bredbandsutbyggnad och mobil täckning. Medieutredningen visar att ett sådant saknas idag.

Plus: Att fler under 30 år än personer över 65 kan tänka sig att betala för nyheter om rapporteringen anpassas efter egna behov och önskemål. Fler kvinnor än män, enligt medieutredningens undersökning.

Minus: Att risken är stor att utredningens förslag om att ersätta det pappersbaserade presstödet med ett nytt mediestöd för att utveckla lokal journalistik i alla möjliga kanaler hamnar i politisk långbänk.

LÄS OCKSÅ

Se diskussionen om rättvis täckning från Folkets Hus i Strömsund

Dags för #rättvistäckning

Utökat mediestöd föreslås: "Vi hoppas på extra stimulans och att de vita fläckarna täcks"

Mer läsning

Annons