Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Lindeberg: Vinter-OS är ingen fråga för Stockholms stadshus

Har arkitekterna bakom OS-förslaget redan fastnat i föreställningen om den framtida superstaden, skriver Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersunds-Posten.

Annons

Först förutspår nationalekonomen Kjell A. Nordström att områden som Värmland kommer förvandlas till ekonomiska skräpytor samtidigt som Stockholm växer till nästan fem miljoner invånare.

Sedan vill Stockholm söka Vinter-OS och bjuder in övriga landet med armbågen.

Ibland blir det ingen hejd på tokerierna.

Sveriges Radio sände i höstas programserien Kluvet land.

Kjell A. Nordström provocerar när han drar trenderna till det extrema. Det speglar ett människoförakt av värsta sorten skrev ÖP:s kulturkrönikör Katarina Östholm efter hans framträdande på Nordic Business Forum Sweden.

Snabbt växande superstäder tar över den ekonomiska makten som idag ligger på nationer, förutspår Nordström. Områden som ligger emellan superstäderna kan reduceras till att bli ekonomiska skräpytor.

Risken med framtidsspaningar som Kjell A. Nordströms är att de förvandlas till självuppfyllande profetior i konkreta investeringsplaner. Som inför ett vinter-OS.

Det är nödvändigt att få stopp på slöseriet och skrytbyggandet kring olympiska spel.

Den bestående samhällsekonomiska effekten av ett OS är utbyggd infrastruktur, det vill säga idrottsarenor eller snabba transporter. OS-anläggningar som står och förfaller när festen är över finns alltför många exempel på.

Stockholm vill skapa ett miljömässigt hållbart OS.

Att utnyttja Globen, Friends, Tele2-arena och andra redan existerande anläggningar så långt som möjligt är en bärande idé.

Men det är också där som OS-förslaget blir inkonsekvent - kan det möjligen vara så att arkitekterna bakom förslaget redan har fastnat i föreställningen om superstaden.

En stad som förutom en snabbt växande ekonomi och ett enormt utbud i framtiden även ska leverera en vinter som det inte längre finns klimatmässiga förutsättningar för till sina invånare.

Varför föreslår de annars stora investeringar i konstsnö för bland annat längdskidor och skidskytte i Stockholm? Istället för att snabba på resandet till Falun och Östersund där det redan finns fullt utbyggda arenor. Falun arrangerade skid-VM för två år sedan och Östersund har skidskytte-VM 2019.

Två orter - eller med Kjell A. Nordströms beskrivning - områden (Dalarna och Jämtland) som riskerar ekonomisk skräpstatus i framtiden. Och redan idag kämpar hårt med investeringar i konstsnötillverkning för att utveckla vinterturism i ett varmare klimat.

Att ta tåget från Stockholm de drygt 20 milen till Falun tar idag knappt tre timmar. Sträckan från Stockholm till Linköping ungefär lika lång tar drygt 1,5 timme.

Till Malmö tar snabbtåget 4,5 timme. Från Stockholm till Östersund närmare sex timmar.

Hur landet klyvs i olika delar blir tydligt när man studerar SJ:s tidtabell.

Kjell A. Nordströms scenario säger att urbanisering, polarisering och motsättningar fortsätter accelerera till en punkt där länder till slut förlorar sin betydelse.

En samhällsutveckling som måste motarbetas aktivt på alla sätt. Därför är inte vinter-OS en isolerad fråga för Stockholms stadshus.

Läs fler krönikor av Hans Lindeberg:

Tänk om Anna inte hade haft några journalister att ringa till

Ge lokal journalistik ett ROT-avdrag

Mer läsning

Annons